Recenzii

SALLY JONES maimuţa criminalului

Titlu: Sally Jones maimuţa criminalului

Jakob Wegelius

Nr. pagini: 447

An apariție: 2019

Editură:  Litera

Disponibilă: aici!

RECENZIE

Când am primit această carte spre recenzare am fost cumva sceptică. Ce putea să îmi ofere o carte în care personajul principal este o gorilă, pe nume Sally Jones?

O, Doamne! Nu aveţi idee cât m-am înşelat!

Această carte m-a prins încă de la primele pagini, oferindu-mi o lectură aventuroasă cum de mult nu mai citisem şi de care îmi era dor, deşi nu conştientizam încă în acel moment.

Dar să încep cu începutul. Sally Jones este o gorilă foarte inteligentă, muncitoare, mecanic şef pe un vas numit Hudson Queen, vas aparţinând căpitanului Henry Koskela, un căpitan bun ce o tratează pe Sally Jones ca pe un mecanic adevărat, un om, un partener cu drepturi egale.

Nenorocirea se abate asupra celor doi, în Lisabona anului 1900, odată cu acceptarea de către aceştia, de a prelua o încărcătură de marmură ce se va dovedi tare costisitoare pentru cei doi prieteni. Aceștia nu numai că îşi pierd vaporul, dar căpitanul este acuzat de crimă, iar Sally Jones se vede nevoită să fugă şi să se ascundă pentru a-şi salva viaţa, astfel începe aventura acestui personaj deosebit de complex.

Cartea este structurată în trei părţi, prima parte ne oferă datele ce duc la arestarea căpitanului Henry Koskela, fuga şi refugiera gorilei alături de Ana Molina, judecarea şi condamnarea căpitanului, precum şi alte indicii ce o vor ajuta pe Sally Jones să înţeleagă că eliberarea căpitanului stă în puterea sa. Este datoria lui să-l salveze pe prietenul său. Condamnarea căpitanului o aduce în pragul disperării pe Sally Jones:

„Nu ştiu cât am stat pe canapea.

Zilele şi nopţile s-au scurs.

Zile şi nopţi lungi şi îngrozitoare.

Nu aveam nici energie, nici voinţă. Tot ce îmi doream era ca şeful să se întoarcă. Dar asta nu avea să se întâmple. Cel puţin nu în următorii douăzeci şi cinci de ani.

Iar atunci eu voi fi deja moartă şi îngropată….”

Cea de-a doua parte a cărţii ne prezintă călătoria lui Sally Jones spre India, peripeţiile acesteia pe mare, o perspectivă asupra modului în care oamenii pot fi răi şi pot încerca să distrugă pe altcineva doar pentru că le stă în putință, întâlnirea cu maharajahul, ce înseamnă să fii bogat dar nu şi iubit, alături de diverse alte tipologii despre umanitate.

Partea care ne arată latura umană vizavi de un animal, cum oamenii pot să te vândă sau nu deşi tu nu i-ai deranjat cu nimic, doar pentru că la ei se află puterea, este, după mine, o parte special creată de autor, pentru a pune emfază pe detalii importante ce cuprind esența vieții. Este partea cărţii în care am plâns şi îmi venea să strâng de gât pe cineva, dar este şi partea în care scriitorul ne oferă şi reversul medaliei, adică ne oferă bunătatea oamenilor dincolo de posibilităţile financiare, şi cum un om foarte bogat, poate şi fi foarte uman şi înţelegător, chiar dacă asta îl doare.

„Pentru tine nu am nici un dar, a spus el cu sinceritate. Dar aş vrea să-ţi cer să nu mă uiţi niciodată. Şi pentru asta m-am gândit să facem schimb de turbane. Vrei să-mi faci această onoare?”

„Probabil că nu ştii, dar schimbarea de turbane este foarte importantă în India. În mod tradiţional schimbi turbanul doar cu cel mai bun prieten al tău.”

Cea de-a treia parte a cărţii, şi ultima, ne oferă regăsirea dintre Sally Jones şi Henry Koskela, eforturile gorilei de a demonstra nevinovăţia căpitanului, alături de prietenii săi- Ana Molina şi senior Fidaro, prin urmare finalizarea călătoriei.

Cartea este o carte de aventuri complexă, oferindu-ne clipe de neuitat pe mare sau în exotica Indie, precum şi tumultul trăirilor, achetelor, detectivilor corecţi sau corupţi. Este o carte ce te ţine captiv în filele sale.

Sally Jones este o gorilă umanizată, pe care ajungi să o iubeşti pentru bunătatea de care dă dovadă, pentru inteligenţa şi capacitatea sa de înţelegere.

Dincolo de aceasta, cartea are două hărţi color unde poţi urmări traseul maimuţei Sally şi poze în creion ale personajelor principale, iar fiecare capitol începe cu un detaliu frumos în creion ce te face să îl analizezi pentru a încerca să anticipezi firul evenimetelor. Dincolo de aceasta, scriitorul de origine suedeză ne oferă un roman de aventuri şi călători captivant ce mă duce cu gândul la îndrăgitele cărţi a lui Jules Verne sau celebra carte „Toate pânzele sus!”.

Am călătorit cu Sally Jones prin toată lumea: de pe străduțele înguste din Lisabona, în portul Alexandria din Egipt, până în Bombay și mai departe. Este un roman de aventuri,un roman al prieteniei dincolo de orice graniţe, un roman al mării. „Sally Jones, maimuța criminalului”, de Jakob Wegelius, e cartea perfectă pentru o evadare a copilului în aventură şi a adultului care a călătorit în copilărie alături de cărţile lui J. Verne şi căruia îi este dor de aceste expediții prin universul cuvintelor. Este cartea de aventuri pe care o voi recomanda de acum înainte tuturor cititorilor acestui gen literar.

Este posibil să îți placă și

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *