Recenzii

Regatul sufletelor. Seria Ultima tămăduitoare de Rena Barron- Recenzie

Titlu: Regatul sufletelor. Seria Ultima tămăduitoare

Autor: Rena Barron

Nr. pagini: 496

An apariție: 2020

Editura: Leda Edge

Recenzie

Wow. Cred că acesta este primul cuvânt care îmi vine în minte când mă gândesc la carte. Descrierea volumului deja mă captivase, dar am decis să intru în posesia lui când am aflat că se va face și un film după peripețiile lui Arrah, personajul principal feminin. Am găsit cartea pe site-ul Libris și m-am îndrăgostit instant de copertă și de design-ul ei. Am citit-o destul de repede, fiind totuși 500 de pagini, pentru că am fost cu totul absorbită de intrigile create de autoare.

Unele detalii sunt mai greu de înțeles, poate de asta mi-aș fi dorit o hartă la început, dar odată ce am intrat în firul povestirii m-am obișnuit cu tărâmurile și personajele. Rena Barron se pricepe de minune să creeze o poveste fluidă, cu niște caractere excepționale care trec printr-un drum al maturizării anevoios, dar care nu se dau bătute. De asemenea, autoarea mânuiește perfect arta cuvintelor și apropourilor subtile, iar dacă ești atent poți rezolva misterul copiilor dispăruți înaintea personajelor.

Arrah este personajul principal, o fată care se trage din două familii puternice de tămăduitori, persoane cu darul măreț al magiei pe care îl stăpânesc desăvârșit. Însă, în ciuda descendenței ei, aceasta nu are magie și tânjește după ea pentru a-i demonstra mamei sale că nu este o dezamăgire totală.

Tămăduitorii, adevărații tămăduitori, pot drege cu un cuvânt un os rupt sau pot îndepărta o furtună cu un simplu ritual. Cei puternici, cum e bunica, pot vedea peste timp. Poate și Arti, chiar dacă nu mai poartă numele de tămăduitor de când a plecat din ținuturile triburilor. Tata poate schimba cursul îmbătrânirii și poate prelungi viața cuiva dincolo de vârsta lui naturală. Totdeauna am crezut că familia mea e în siguranță datorită magiei, dar acum nu mai sunt așa de sigură.”

În ciuda încercărilor lui Arrah de a căpăta magie, darul o ocolește. Așa că trebuie să se obișnuiască cu gândul că nu va mai primi. Însă, bunica ei are o viziune în care se arată un șarpe cu ochii verzi, un simbol al demonilor. Aceștia erau doar o legendă copilărească, pentru a-i speria pe cei neastâmpărați. Se credea că demonii sunt morți de mai bine de cinci mii de ani de când se încheiase războiul dintre Regele Demon și zeii orisha care au câștigat și distrus ființele malefice. Acum, însă, adevărul îngropat stă să se ridice și să distrugă tot în cale.

Când încep să dispară copiii din piețe, Arrah face legătura între cazuri și suspectează un demon drept răpitor. Poate acesta este vinovatul că magiei ei nu se arată. Când încă un copil dispare fără urmă, chiar cel pe care ea îl considera ca un frate pentru ea, aceasta ia o decizie pripită pentru a găsi suspectul. Decide să își dea ani din viată la schimb pentru un ritual care îi va dezvălui identitatea criminalului. Este însă o decizie bună?

— Când dai la schimb ani din viață pentru magie, îți ia ce vrea ea. Plata poate fi cinci ani sau toată viața. N-are importanță complexitatea ritualului, a vrăjii sau a farmecului. N-ai cum să știi până nu e prea târziu. Nici chiar eu nu pot îndrepta stricăciunile făcute de o asemenea prostie.

Magia are un preț, dacă ești dispus să-l plătești.”

Renunțând la ani pentru ceremonial, află identitatea ascunsă a celui ce a răpit copiii. Însă adevărul îi zguduie total lumea căci nimic nu e ce părea a fi. Tot ce pot să vă zic este că nici eu nu mă așteptam la acel răspuns, deși uneori a fost fix în fața mea. Cred că era ultima ființă pe care o puteam bănui vreodată că ar fi în stare de așa ceva. Am fost astfel la fel de șocată ca și Arrah, înțelegându-i mai bine indignarea și sentimentele. Din acest punct, totul în jurul ei se dărâmă și ia proporții epice, iar ea se trezește prinsă într-un război care nu este lupta ei, dar al cărei cheie este chiar ea însăși.

Sunt mândră de Arrah pentru că deși la început era doar o copilă prinsă în urzelile unor adulți, pe parcursul romanului aceasta a trecut printr-un lung drum al maturizării care a schimbat-o. A devenit astfel mult mai încrezătoare în forțele proprii, a început să lupte vitejește pentru ce își dorește și nu s-a dat înapoi de la nimic deși uneori consecințele erau greu de suportat. A învățat că magia aduce numai necazuri și că nu totul stă în obținerea ei.

Magia mă învăluie ca o rămășiță unsuroasă care mi se agață de carne. Mi-am dorit toată viața magie și, după ce am gustat-o, abia aștept să scap de ea. Mi se strânge stomacul când sesizez ironia. Bunica mi-a spus odată că nu în magie stă cea mai mare putere, ci în inimă. Am crezut că spune așa doar ca să mă împace pe mine, dar nu, ea înțelegea cât e de important să-ți cunoști atuurile. Cu sau fără magie, puterea mea stă în mintea mea, în deciziile mele, chiar și în greșeli.”

Pe lângă partea fantastică avem parte și de o idilă romantică între un băiat pe nume Rudjek, prietenul lui Arrah cel mai bun încă din copilărie. Ea nutrește sentimente puternice pentru el dar le ține ascunse pentru că nu vrea ca prietenia dintre ei să se schimbe, dar și datorită faptului că Rudjek este fiul dușmanului cel mai aprig al mamei sale iar familiile lor se urăsc de moarte. Cum va avansa această atracție evidentă dintre ei când la mijloc sunt interesele părinților lor?

Ar trebui să spun ceva ca să-i distrag atenția sau să mă prefac că nu-mi place cum îmi rostește numele, dar nu o fac. Nu imediat.(…) E cel mai bun prieten al meu și e insuportabil jumătate din timp. Dar în ultima vreme îmi imaginez altceva – îmi imaginez ceva mai mult.Chiar dacă părinții noștri nu s-ar urî, tot mi se strecoară în minte senzația că e ceva greșit. Da, vreau mai mult, dar nu vreau să distrug ce avem acum, în cazul în care n-ar putea merge bine.”

Regatul sufletelor. Seria Ultima tamaduitoare rămâne o serie cu un loc în inima mea pentru că iubesc cartea. Aștept cu mare nerăbdare următorul volum și mor de curiozitate să aflu prin ce aventuri periculoase va trebui să treacă Arrah. Ceva ce m-a uimit de asemenea, este legătura strânsă și frumoasă dintre ea și tatăl ei, care o numește dragostea vieții lui. Legătură pe care cred că și noi ne-o dorim cu părinții noștri.

Dacă v-am trezit curiozitatea, vă îndemn cu drag să acordați o șansă cărții și să călcați într-o lume guvernată de zei, secrete și minciuni, pentru că nu veți regreta. Arrah se va bucura cu siguranță să va aibă de partea ei în războiul devastator ce urmează!

Îmi musc interiorul obrazului și las îndoiala să se încolăcească lângă speranță. Una îmi dă putere să merg mai departe, iar cealaltă îmi aduce aminte să nu renunț niciodată. ”

Cartea este disponibilă aici.

Este posibil să îți placă și

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *