Recenzii

Recenzie „UNPREGNANT – O călătorie cu surprize” de Jenni Hendriks & Ted Caplan

Veronica Clarke are 17 ani și nu credea că-și va dori vreodată să pice un test – asta până când nu se uită la o bucată de plastic cu două linii roz. Viitorul ei la o universitate prestigioasă e în pericol, dacă nu ia în calcul o decizie dificilă: avortul.

Problema e că cel mai apropiat loc unde poate face asta se află la peste o mie de kilometri distanță.

Are niște părinți conservatori, un iubit care a adus-o într-o situație imposibilă și îi mai trebuie și o mașină, așa că nu poate apela decât la singura persoană care nu ar judeca-o: Bailey Butler, oaia neagră de la liceul ei și fosta-cea-mai-bună-prietenă.

Ce-ar putea să meargă prost? În afară de trei zile cu mașini furate, foști iubiți nebuni, extratereștri și trădarea unei prietenii de care nu are unde să fugă.

Sub cerul plin de stele din Southwest, Veronica și Bailey descoperă că, uneori, cea mai importantă alegere este ce prieteni îți faci.

„Era momentul să aflu: oare coșmarul meu se termina sau tocmai începea? […] Am scotocit în rucsac, am dat de pixurile goale și de creioanele rupte de pe fundul acestuia, și am găsit ce ascunsesem acolo. M-am așezat la loc și am studiat obiectul din mâna mea. Părea mai greu decât îmi aminteam. Citisem instrucțiunile aseară, apoi când mă trezisem. Și, din nou, după micul dejun. Eram o elevă bună. Dar acum, când venise momentul, am simțit un nod de panică în gât. Dacă ratam bețigașul? Dacă greșeam? N-aveam decât unul singur și nu-mi puteam permite să-l stric. Am inspirat profund. Aveam note mari, eram membră în Societatea Națională de Integritate și, din toamnă, urma să merg la Universitatea Brown. Eram perfect capabilă să fac pipi pe un băț.“

*Recenzie*

„UNPREGNANT” – O călătorie cu surprize” este un bildungsroman, o poveste interesantă, amuzantă și relaxantă, despre prietenie și descoperirea de sine. Deși povestea poate părea destul de simplistă, aceasta transmite o idee frumoasă, ușor de digerat, și totuși destul de puternică, deoarece problema avorturilor reprezintă un subiect relativ tabu în societatea actuală, subiect pe care cartea îl abordează cu lejeritate.

Astfel, romanul sugerează ideea că avortul este o alegere justificată în anumite situații, ce nu implică o lipsă de conștiință, de educație sau de raționament, așa cum se consideră în general că ar fi cauza avorturilor la adolescente. Protagonista, păcălită și înșelată de iubitul posesiv și obsedat după a deține controlul, este lăsată însărcinată fără să știe, fiind pusă în situația în care își poate rata viitorul. Veronica pleacă într-o călătorie dificilă pentru a rezolva această problemă, pentru a-și remedia situația și a putea să-și continue viața normal, neperturbată de ceva pentru care nu este pregătită. Călătorie duce către ceva definitiv, permanent și care nu se mai poate schimba, din două puncte de vedere: sarcina și evoluția ei ca și individ. Susținută de fosta ei cea mai bună prietenă, Veronica realizează că deși a greșit față de Bailey pe tot parcursul liceului, aceasta este singura care a ajutat-o și deci care i-a fost cu adevărat prietenă, față de persoanele alături de care și-a petrecut anii de liceu, dar pe care nu le poate aborda cu sinceritate în această situație de criză.

Această călătorie nu reprezintă doar drumul pentru a rezolva o anumită problemă delicată, cât și maturizarea protagonistei, totul desfășurându-se în secret, sub paravanul minciunilor pentru cele două prietene bune ale Veronicăi. Totuși, până la final, ea se descoperă și își formează o altă părere cu privire la ce înseamnă de fapt statutul ei în liceu, dau și cu privire la principiile sale și deci cine este ea cu adevărat.

Personajele, deși nu foarte diversificate sunt interesante și prezintă destul de bine problemele adolescentine cu privire la integrare, păstrarea unui statut, ideea de prietenie și de descoperire de sine.

Ceea ce nu mi-a plăcut a fost faptul că uneori, lucrurile erau puțin lipsite de realism, prezentate ludic, ducând cartea într-o altă sferă decât subiectul pretează. Totuși, asta nu e neapărat un defect al cărții, deoarece face ca totul să fie ușor de citit și înțeles astfel încât orice cititor, mai mult sau mai puțin competent, să înțeleagă mesajul, lucru care, după mine, este cel mai important lucru, în acest tip de context.

Ar fi de prisos să spun că este o lectură relaxantă, întrucât cred că s-a dedus deja acest lucru din ce am scris mai sus, însă pot spune că este interesantă. Personal, n-am întâlnit abordat acest subiect în foarte multe cărți, deci cu siguranță este ceva ce merită citit, deoarece poate schimba percepția cu privire la moralitate, la ce este cu adevărat corect și la situațiile în care o persoană este pusă, fără consimțământ, motiv pentru care nu merită blamată.

Finalul mi s-a părut cel mai frumos din toată cartea, dar de ce spun acest lucru nu vă pot dezvălui, pentru că aș strica tot farmecul. Ceea ce pot să spun, în schimb, este că este o lectură care merită citită, abordând idei interesante, și reprezentând varianta perfectă pentru a-ți petrece o după amiază, după o zi obositoare, deci cu siguranță o recomand. Nu știu dacă aș reciti-o, dar cu siguranță merită parcursă, având idei chiar frumoase.

Mulțumesc mult, editura NEMIRA, pentru carte!

Este posibil să îți placă și

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *