Recenzii

Recenzie Umbrele din Ada Kaleh de George Arion

George Arion este unul dintre cei mai bine văzuţi scriitori ai literaturii române și cel ce aduce genul crime fiction la nivelul de perfecțiune, ceea ce este o noutate.

Ultimul roman al său, adus publicului de editura Crime Scene Press, se numește Umbrele din Ada Kaleh, carte ce a avut lansarea în cadrul Târgului Gaudeamus din noiembrie 2019.

Umbrele din Ada Kaleh este cel de-al șaptelea roman ce îl are ca protagonist pe faimosul jurnalistul Andrei Mladin, un personaj bine definit şi concretizat, care clar va mai fi prezent în romanele lui Arion. Andrei Mladin animă toposul romanelor crime care transpun plaiurile noastre într-o perspectivă întunecată.

“ Vor strânge trupurile astea la morgă, astea la spital, vor spăla cu furtunurile cu apă bălțile de sânge de pe jos, vor aduna resturile de mese și de scaune și vor înlocui mobilierul, vor mătura cioburile și vor monta alte geamuri.” 

Ne este arătată nesăbuința la care poate să ajungă umanitatea. E realitatea pură expusă într-un mod elogios. Prin intermediul acestei descrieri, autorul arată dezinteresul pentru viață și faptul că putem scăpa de ea foarte ușor.

Ada Kaleh este locul ideal pentru un astfel de roman. Autorul l-a ales strategic deoarece aici poate să îşi desfăşoare acţiunea şi să îşi pună gândurile în practică.

O scurtă istorisire a insulei din apropierea Orşoveni ne ilustrează doar faptul că aceasta a fost scufundată în anii 70, atunci când apele lacului de acumulare al hidrocentralei Porțile de Fier au înghițit întinderea mică de pământ din Dunăre.

Misterele acestui roman constau în enigmele înecării a patru deținuți ce au avut de suferit o dată cu căderea insulei.

Andrei Mladin împreună cu Ava Noureanu – o nouă colegă de aventuri periculoase și cu mult mai tânără decât el – pleacă, în mod clasic, în găsirea adevărului. Drumul lor s-a dovedit însă mult mai anevoios.

Cartea, după cum probabil te aştepți, este presărată cu legende și mistere, suspansul fiind ceva foarte caracteristic lui George Arion. Acesta ne captează în lumea mitică a insulei, ce este completată de minune cu problemele post decembriste cu care se confrunta România datorită corupţiei exacerbate.

“ În sfârșit se hotărăște să mă lase să intru. Dintr-un mic antreu pătrunde într-o garsonieră cu un pat, cu un dulap, o masă cu două scaune. Pe câteva rafturi de la IKEA sunt înșiruite cinci-șase sute de volume.”

Universul modest cu care ne-a familiarizat George Arion este prezent și în acest roman. Aerul comunist al locuințelor de beton este la loc de cinste, iar sărăcia materială este combătută de bogăția culturală.

Mladin și Noureanu se găsesc deseori în situații ce le periclitează propria viață, mergând contra celor care vor ca acest caz să rămână sub semnul întrebării şi al incertitudinii.

Romanul lui George Arion a fost pentru mine o lectură captivantă, pe care am parcurs-o cu rapiditate, intrând în toposul fictiv în care acesta are grijă să integreze bine de tot cititorul. În plus, referinţele istorice se îmbină foarte elegant cu cele fictive.

“Pachetele de țigări de pe masă au dispărut. La poartă sunt cei doi bărbați. N-au crescut între timp. Se uită visători cum urc în mașină și o pornim la drum.”

George Arion este un iubitor de spirit latin, care nu se ferește să scoată în evidență realitatea așa cum este ea. Ființa visătoare și efemeră este adusă în prim-plan prin prisma acestui citat.

Nu pot spune că protagonistul Andrei Mladin m-a impresionat extraordinar, dar asta nu contestă faptul că seria de romane poate să îndeplinească însetarea unui cititor. Aşa că te îndemn la citirea umbrelor din Ada Kaleh! Doar în acest mod vei afla că nici România nu duce lipsă de underground-ul ei.

Este posibil să îți placă și

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *