Recenzii

Recenzie Serafina şi inima frântă – Robert Beatty

Titlu:  Serafina şi inima frântă

Autor:  Robert Beatty

Nr. pagini:  320

An apariție: 2019

Editură: Rao

Disponibilă: aici!

Recenzie Serafina şi inima frântă – Robert Beatty

Această carte este volumul trei al seriei Serafina, o serie fantasy pentru copii. Seria Serafina este scrisă de Robert Beatty, care locuieşte în munţii Bleu Ridge împreună cu soţia şi fiicele sale, cărțile fiind pentru fetele sale, oferindu-le o eroină curajoasă şi neînfricată – Serafina.

Seria este atât de bine scrisă încât a ajuns pe primul loc în topul New York Times Bestseller la secţiunea cărţi pentru copii.

Seria Serafina debutează cu volumul unu, intitulat Serafina şi mantia neagră, în care facem cunoştinţă cu o fată ce trăieşte la Castelul Biltmore, acolo unde tatăl său este mecanicul castelului. Ea nu este însă cunoscută de stăpânii domeniului, tatăl ei sugerându-i că ar fi bine să rămână ascunsă celorlalţi oameni.

În acest prim volum observăm că Serafina este o fetiţă curajoasă, cu vedere nocturnă, diferită de ceilalţi copii, foarte abilă în a se ascunde şi cu o viteză uimitoare. În momentul în care pe domeniu încep să dispară copii, Serafina se împrieteneşte cu conaşul Braeden pentru a elucida misterul.

În cel de-al doilea volum al seriei – Serafina şi toiagul răsucit, cei doi prieteni se văd nevoiţi să înfrunte un vrăjitor pus pe rele, să caute aliaţi şi să descopere care le sunt prietenii şi care duşmani nedeclaraţi. Ei vor avea de înfuntat un vrăjitor puternic, ce are aliaţi chiar în castel, cu aliaţi ce nu se lasă descoperiţi decât atunci când este prea târziu. Dar cine va învinge oare?

Cel de-al treilea, şi ultimul volum al seriei, este poate cel mai profund şi tulburător dintre ele – Serafina şi inima frântă.

Acest volum este fascinant, deoarece, dacă la finalul volumului doi o lăsăm pe Serafina liniştită, supraveghind domeniul Bilmore, volumul trei o găseşte într-un întuneric pe care nu îl înţelege, neștiind ce s-a întâmplat cu ea şi cu prietenii ei.

Serafina îşi deschise ochii şi nu văzu nimic altceva decât negru în faţa ei. Parcă nu i-ar fi deschis deloc.

Dacă în primele două volume rezolvarea problemelor apărute la castel era în mâinile Serafinei, ea găsind soluţii şi cerând prietenilor ajutor, acum Serafina nu poate să mai comunice cu ei şi se vede nevoită să găsească alte soluţii pentru răul ce se îndreaptă spre domeniu cu intenţia de a distruge totul în jurul său.

Acest ultim volum are o notă a autorului care sună astfel :

  • Dacă v-a plăcut acest volum, vă încurajez să le spuneţi oamenilor despre el, să postaţi comentarii şi recenzii şi să vă împărtăşiţi impresiile cu ceilalţi. Dar vă rog să nu dezvăluiţi cum începe povestea. Cititorul se poate bucura de carte doar dacă ştie atât cât ştie şi Serafina la un moment dat.

Prin urmare, nu pot să vă povestesc prea multe, dar pot să vă spun câteva despre poveţele de viaţă oferite Serafinei de tatăl său, poveţe ce m-au făcut să mă gândesc la multe lucruri.

– Aici intervine restul poveştii, Sera, îi spuse tatăl ei. Totul se poate schimba, dar, în acelaşi timp rămâne la fel. Copacii cresc şi mor, dar pădurea rămâne. Oricât de mult s-ar schimba albia râului de la un an la an, întotdeauna continuă să curgă. Corpul şi mintea ta se schimbă, dar în adâncul tău, în sufletul tău, spiritul tău din interior rămâne la fel. În adâncul inimii mele sunt tot cel care eram când aveam doisprezece ani, iar spiritul pe care îl simţi în tine în noaptea asta va fi cu tine şi peste 50 de ani. Da, vei fi diferită, toată lumea va fi diferită, dar spiritul din tine – cel care te face să fii cine eşti – va fi tot acolo.

Pot spune că acest volum oferă copiilor, ca şi adulţilor, lecţii minunate de viaţă, dându-ne ocazia de a observa cum unii pot să facă sacrificii pentru prietenii lor, cum pot ajuta la nevoie sau, de ce nu, cum vechi duşmani îţi pot deveni prieteni pe care te poţi baza în viaţă.

Ce faci când descoperi că tu eşti monstrul din poveste, că tu ai ales răul doar pentru că ai avut încredere în cine nu a meritat? Cum schimbi asta?

– Ce faci când îţi dai seama că tu eşti monstrul din povestea ta?

Pentru o clipă, toţi rămaseră tăcuţi.

– Îţi rescrii povestea!

Este o carte fantasy pentru copii, dar şi pentru adulţi. Scriitorul Robert Beatty a reuşit să mă determine să caut informaţii online despre domeniul Bilmore, deoarece descrierile domeniului sunt minunate, iar, atunci când am citit că el există în realitate, m-am hotărât că vreau să îl văd măcar în fotografii. (Este prima carte care mă face atât de curioasă despre locaţia unde este amplasată povestea, încât să o caut pe internet). Mai jos chiar am să vă ofer o fotografie găsită cu Castelul Biltmore şi frumuseţea lui uimitoare.

Este posibil să îți placă și

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *