Recenzii

Recenzie Procesul – Franz Kafka

|Titlu: Procesul

|Autor: Franz Kafka

|Anul apariţiei: 2018

|Editura: POLIROM

|Număr de pagini: 280

|Disponibilă: aici!

Procesul lui Franz Kafka urmărește istoria stranie și tulburătoare a lui Josef K., lucrător la bancă și celibatar, care se trezește într-o bună zi „arestat” fără să aibă habar de ce: este momentul când viața lui se schimbă ireversibil. Va începe un șir de încercări disperate de a afla adevărul și de întâmplări halucinante, toate gravitând în jurul unui tribunal fantomatic, necruțător, ale cărui victime își așteaptă sentința fără să știe dacă își vor căpăta vreodată libertatea. Parabolă a unui secol care a născut două regimuri opresive, povestea unui om arestat fără a fi vinovat, persecutat și, până la urmă, executat „ca un câine”, romanul neterminat al lui Kafka a ajuns să reprezinte soarta nenumăratelor victime ale nedreptății politice și ale injustiției legii.

Așa! strigă K. ridicând brațele spre cer, căci descoperirea aceasta neașteptată cerea spații ca să se exprime, sunteți toți, după câte văd, funcționari ai justiției, faceți toți parte din banda coruptă împotriva căreia vorbeam adineauri, v‑ați adunat toți aici ca să mă auziți și să mă spionați, v‑ați prefăcut că sunteți împărțiți în două tabere ca să mă înșelați; m‑ați aplaudat numai ca să mă puneți la încercare: ați vrut să învățați cum trebuie ademeniți cei nevinovați. Ei bine, v‑ați ostenit degeaba: sau v‑ați amuzat vazând cum cineva aștepta de la voi să apărați nevinovăția, sau (dă‑mi drumul, că te pocnesc! îi strigă K. unui bătrân tremurător care se vârâse prea mult în el) ați învățat realmente ceva. Oricum, vă felicit pentru frumoasa voastră meserie… Bandă de golani… vă daruiesc toate interogatoriile! – Franz Kafka

Recenzie Procesul – Franz Kafka

Procesul de Franz Kafka a fost scris între 1914 și 1915, dar a văzut lumina tiparului abia în anul 1925, fiind publicat postmortem de către prietenul și editorul autorului – Max Brod. Acestuia i se ceruse să ardă întregul manuscris, însă, din fericire, nu a ascultat dorința lui Kafka și avem ocazia să ne bucurăm astăzi de opera sa.

Roman german tipic, cu nume reprezantive și acțiune neliniară, uneori de-a dreptul absurdă, Procesul lui Franz Kafka vorbește despre tribunal, corectitudine, nedreptate și toate celelalte elemente ce însoțesc un acuzat pe parcursul luptei sale cu justiția.

Este o adevărată filozofie a teoriei generale a dreptului și a dreptului pozitiv, criticii literari considerând că, analizând cu mare atenție Procesul de Franz Kafka într-un rezumat, se constată trimiteri spre istoria habsburgică.

Kafka nu a ajuns să fie martorul nazismului și a atrocităților comise de Hitler, însă pare că le-a prezis într-o oarecare măsură. Sau poate că pur și simplu au existat întotdeauna disfuncționalități la capitolul reprezentat de justiție.

Începem ziua alături de Josef K. (a lui și poate chiar a noastră), procuristul unei bănci importante, care, la cea de a 30-a aniversare a sa, se trezește surprins de doi agenți pregătiți să îl aresteze.

Motivul arestării este incert și va rămâne secret până la sfârșitul romanului, atât pentru protagonist, cât și pentru cititori. Tot ce aflăm este siguranța acuzatului în legătură cu nevinovăția lui. Întrebarea este: oare cât de mult contează ea pentru tribunal?

“— Nevinovăţia mea nu simplifică nimic, spuse K. Apoi, neputîndu-şi stăpâni un zâmbet, dădu încet din cap și adăugă: Există atâtea subtilităţi în care se pierde justiţia! Şi, până la urmă, descoperă o crimă acolo unde iniţial n-a fost nimic.”

Cu toate că este chemat la judecătorul de instrucție și află că are un proces pe rol, Josef K. nu este reținut, ci este lăsat să își vadă în continuare de viața cotidiană, urmând doar să participe la întrevederile la care este solicitat de către tribunal.

Zis și făcut pentru o vreme, însă tot mai multe personaje sunt implicate în acțiune și, chipurile, încearcă să îl ajute pe domnul K. Apar în scenă mai multe femei ce fac tot posibilul să îi intre în grații acestuia și își arată cu dezinvoltură relațiile mai puțin ortodoxe avute cu diverși funcționari ai tribunalului.

E justiția atât de coruptă? Se va deda Josef la asemenea tertipuri pentru a scăpa basma curată? Și, mai important, există vreo șansă ca el să fie achitat într-un proces despre care nu știe mai nimic?

Am fost uimită să văd cât de deschis vorbește autorul despre condiția umană. M-a pus pe gânduri momentul în care personajul principal al lui Franz Kafka dintr-una din operele sale de renume spune fără menajamente că nu ar fi fost interesat de corectitudinea justiției, dacă nu era direct implicat.

Nu asta facem cu toții, de fapt? Ne ascundem și ne prefacem că nu observăm nedreptățile din jurul nostru, intervenind abia atunci când cuțitul ajunge la propriul os. Restul omenirii ne interesează prea puțin și binele personal primează indiferent de situație.

“— La drept vorbind, spuse el, nu m-a angajat nimeni ca să aduc aici îmbunătăţiri, cum le spui dumneata, şi dacă o să-i vorbeşti cuiva despre asta, de pildă judecătorului de instrucţie, o să rîdă de dumneata sau o să te pedepsească; nu m-aş fi amestecat din proprie iniţiativă în asemenea treburi, iar nevoia de-a aduce îmbunătăţiri justiţiei nu mi-ar fi tulburat niciodată somnul. Dar prin faptul că am fost arestat, căci sînt arestat, m-am văzut silit să mă amestec, ce-i drept, pentru propriul meu interes. Dacă însă cu prilejul acesta aş putea să-ţi fiu în vreun fel de folos, aş face-o, fireşte, cu mare plăcere, nu numai din dragoste faţă de aproape, ci şi pentru că, la rândul dumitale, mi-ai putea fi de folos.”

Îți dai seama că ar mai fi multe de zis despre fiecare punct cheie al romanului, dar nu intenționez să iau Procesul lui Franz Kafka și să îi fac un rezumat pe capitole. Trebuie să descoperi tu elementele de impact, fiindcă până la urmă suntem unici și interpretăm în mod diferit ceea ce ne înconjoară.

Astfel, pot spune cu sinceritate că am tras propriile concluzii și învățăminte datorită lui Franz Kafka și a Procesului său, iar tu probabil că vei vedea altfel povestea lui Josef K. Experiența personală are un cuvânt greu de spus în acest sens.

Totuși, simt nevoia să menționez că totul se întoarce parcă la origini. Un an mai târziu de la începerea acuzării, Josef K. este ucis de doi angajați ai tribunalului, fix în seara zilei sale de naștere. El primește cele două lovituri în inimă în timp ce privește un om care se aruncă de la etaj.

Așa cum afirmă chiar el în ultimele clipe de viață, Josef moare “ca un câine”, iar eu nu pot să nu mă întreb dacă aceeași soartă ne este hărăzită tuturor oamenilor. Chinul fără niciun rezultat al acuzatului de a-şi dovedi nevinovăția pare o paralelă la strădania noastră necontenită de a depăși obstacolele de zi cu zi ale vieții. Au vreun rost toate astea sau nu?

Dând timpul puțin înapoi, un alt aspect relativ şocant, pe care l-am realizat citind Procesul, este felul în care acesta depinde practic de un avocat. Aşa-zisul om al legii are puterea de a influența deznodământul procesului, iar uneori scopul său poate să nu se muleze perfect cu cel al clientului.

Uită-te numai câte griji i-a provocat domnului K. Problema e că oamenii sunt rareori în cunoștință de cauză și se lasă înșelați chiar pe banii lor.

“— Nu sunt deloc nerăbdător, spuse K. puţin atins şi pierzând într-o măsură controlul cuvintelor. Ai observat cred că la prima mea vizită, când am venit aici cu unchiul, puţin îmi păsa de proces; dacă nu mi se aducea aminte de el cu forţa, ca să zic aşa, îl uitam complet. Dar unchiul ţinea să te ocupi dumneata de apărare şi m-am supus ca să-i fac plăcere. M-aş fi aşteptat după aceea ca procesul să mă preocupe mai puţin ca oricând, căci, dacă-ţi iei avocat, faci asta, totuşi, ca să-ţi mai uşurezi puţin povara obligaţiilor. Dar s-a întîmplat tocmai invers. Niciodată procesul nu mi-a pricinuit atitea griji câte am avut din ziua când ai început dumneata să mă aperi. Când eram singur, nu mă ocupam de el şi abia dacă-i simţeam povara; apoi, avînd avocat, au fost create toate condiţiile ca să se întîmple, în sfîrşit, ceva şi am aşteptat din ce în ce mai nerăbdător intervenţia dumitale, dar nu s-a petrecut niciodată nimic. Sigur, mi-ai dat câteva informaţii despre tribunal pe care nimeni altul poate că n-ar fi fost în stare să mi le dea. Dar numai atât nu-mi e de ajuns când simt cum procesul rămâne în beznă tocmai când devine din ce în ce mai ameninţător.”

Franz Kafka a scris mai multe cărți, însă numai câteva au atins un succes răsunător. Pe lângă Procesul, Franz Kafka este căutat pentru Metamorfoza sau Verdictul, două nuvele cu personaje la fel de controversate precum cel al romanului de față.

Inclusiv felul în care autorul s-a stins din viață este dovadă a credinței sale legate de existență. Atunci când a simțit că nu mai rezistă cu tuberculoza laringelui, de care suferea, a decis să se înfometeze, iar în spital s-a deconectat singur de la tubul de oxigen. 

După cum îți spun de fiecare dată, nu îți recomand să citești Procesul de Franz Kafka pdf. N-ai cum să rezonezi cu sentimentele trăite de Josef K. decât răsfoind paginile cărții și atingându-i rândurile scrise cu atâta însuflețire.

Găsești Franz Kafka Procesul online la Libris, împreună cu mii de alte titluri de excepție. Nu mai sta pe gânduri și treci la cumpărături!

Please follow and like us:

Dana Mierluț

Eu sunt Dana și am 23 de ani în buletin, dar vreo 12 dacă ne luăm după minte, voce și înfățișare. Detalii!
Legat de partea profesională, sunt absolventă a Facultății de Științe Economice din Oradea și actuală masterandă. Numerele ar putea fi viața mea, însă, din fericire, cărțile nu le dau voie. Sunt o visătoare incurabilă în timpul liber, ca să nu mai spun zăpăcită și prietenoasă. Dacă nu sunt plecată la vreun proiect de voluntariat sau internship/curs, cel mai probabil mă găsiți cu o carte în mână. Îmi place și să scriu, fie că e vorba de recenzii, de povești sau de orice îmi trece prin minte.

Este posibil să îți placă și

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *