Recenzii

Recenzie „LEGENDAR” de Stephanie Garber

Autor:  STEPHANIE GARBER

Nr. pagini: 432

An apariție:  2019

Editură: RAO

Disponibilă: aici!

RECENZIE

„LEGENDAR” este volumul al doilea al seriei „Caraval”, volum în care o avem în prim plan pe Donatella Dragna, sora cea mică a frumoasei Scarlett.

Dacă Scarlett era naivă, chibzuită, cerebrală, Tella este impulsivă, îndrăzneaţă şi intră în joc cu toată inima şi toată făptura ei fără a se gândi la consecinţele faptelor sale. Este un personaj căruia nu îi este frică să sfideze, să fie diferită şi impulsivă.

Locaţia jocului se schimbă, la fel şi miza acestuia, de aceea acum scriitoarea nu mai pune atât de mare accent pe crearea iluziei magice, ci pe introducerea în scenă a personajelor mult mai periculoase – Sorţii, personaje ce doresc să cucerească din nou lumea, să o domine, să o submineze.

Dacă în „Caraval” totul era un joc, şi trebuia să ţinem minte asta, iar durerea fizică, suferinţa, chiar şi moartea erau doar parte a jocului, iar la finalul lui, aceste suferinţe se încheiau, în „Legendar” Tella trebuie să înfrunte o lume în care durerea fizică, cât şi moartea sunt ireversibile. Tella luptă contra Sorţilor ce doresc răzbunare pentru că au fost închise atâta timp, vor încerca să o obţină călcând totul în picioare.

Pe cât de fantastic poate fi Caravalul, următoarele cinci nopţi sunt foarte reale. Timp de câteva secole, Sorţile au fost închise, dar acum vor să iasă şi să se joace. Dacă îşi vor recâştiga magia, lumea nu va mai fi la fel, dar ne poţi ajuta să le oprim câştigând jocul

Am ajuns să o ador pe Tella în acest volum, cumva plăcându-mi mult mai mult personajul ei decât al surorii sale. Este impulsivă, şi nu prea ghiceşti ce urmează să facă, însă mi-a fost foarte dor şi de Scarlett: naivă, onestă, harnică, prezentă în joc, dar mult mai rar.

Această carte a avut atât de multe elemente noi, care m-au făcut să iubesc fiecare pagină pe care am citit-o: jocuri magice, orașe antice, mituri, ghicitori, ființe umane, blesteme. Ar trebui să scriu mai mult? Voi aminti de două personaje cu care te vei întâlni destul de des, datorită interacţiunii dintre Tella şi ele:

Dante este un personaj pe care îl vei îndrăgi, care va încerca să o ajute pe Tella pe tot parcursul jocului, chiar dacă aceasta refuză să îşi arate sentimentele şi nu îl caută decât atunci când dă de necaz, iar el o va salva de fiecare dată riscând-și propria viaţă. El încercă să îi ofere indicii, să ofere iubire unei fete care vrea să fugă de aceasta cu încăpățânare, care nu crede în acest sentiment, însă Dante îi oferă încredere, o parte din lumea lui, iar Tella realizează într-un final că uneori chiar dacă nu vrei să cedezi, inimile se pot oferi uşor şi pe nesimţite unui suflet iubit.

Prinţul Inimilor este un alt personaj intrigant, este una din Sorţi, care îşi doreşte ceva de la Tella. Toţi îl adora, dar el îi oferă toată atenţia lui Donatellei. Oare de ce? Tella fiind impulsivă va intra în jocul lui, dar plăteşte un preţ foarte mare, deoarece, conform legendei, sărutul Prinţului Inimilor poate ucide.

Un sărut pentru care merită să mori…

Deşi scriitoarea îl prezintă pe acest personaj ca pe unul negativ, malefic, sincer mie mi-a plăcut tare mult deoarece dincolo de aparenţe ajunge să aibă o anumită „bătaie de inimă” în prezenţa Tellei.

Scriitoarea nu mai păstrează atât de mult secretul asupra identităţii lui Legendary, oferindu-ne mai multe indicii pe parcursul romanului, iar dezvăluirea identităţii acestuia nu mai surprinde pe nimeni, totuși, acest lucru nu transformă totul în ceva mai puțin intrigant. Acest volum chiar dacă nu mai are atâta magie, are multe personaje fantasy, intrigă, conspiraţie desfăşurată la curtea regală, şi multă acţiune.

Recunosc, datorită Tellei care este mult mai impulsivă mi s-a părut mult mai bun acest volum decât primul, iar câștigarea acetui joc a dus oare la salvarea Tellei? Și oare ce preț s-a plătit pentru rezultat? Ei bine, trebuie să o citiți ca să aflați.

Victoria va fi însoţită de un preţ pe care îl vei regreta mai târziu.

Oare va lăsa Tella lucrurile aşa şi va accepta sacrificiul fără regrete?

Eu abia aştept volumul 3 al acestei serii, pentru a vedea ce magie va mai presăra scriitoarea S. Garber asupra inimilor noastre. O recomand cu toată inima absolut tuturor, pentru că m-a ținut captivată până la final, o operă e artă plină de magie și mister.


Este posibil să îți placă și

6 Comments

 1. angelica says:

  Încă nu am citit-o, însă pare foarte interesantă!

 2. Nu am citit o dar as vrea foarte mult

 3. Vreau sa castig acest concurs pentru a citii si alte carti interesante ❤

 4. Aurelia Anton says:

  As dori sa la câștig

 5. Maria says:

  Felicitări pentru recenzie. Acum stiu unde o sa vin sa citesc despre o carte pe care vreau sa o cumpar

 6. Stefania Bercaru says:

  Pare foarte interesanta seria. Chiar vreau si eu sa o citesc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *