Recenzii

Recenzie Înger de Pază de Alina Cosma

  • Autor:  Alina Cosma
  • Nr. pagini: 224
  • An apariție: 2018
  • Editură: Primus
  • Disponibilă: aici!

    Nu pot spune că sunt fana literaturii române contemporane. Mereu am simțit că îi lipsește ceva. Nici acum nu îmi pot da seama ce anume, posibil are de aface cu bogăția limbii noastre, cu încercarea de a copia teme și motive din străinătate, fără a ne pune amprenta personală… sau poate este pur și simplu problema mea.

   Ceva nu se lega pentru mine. Am studiat în liceu clasicii noștrii de o frumusețe aparte și o sensibilitate tangibilă. Aveau un aer efemer, simțeam că nu se grăbesc când vine vorba de creațiile lor.

     Însă, lucrul acesta nu l-am putut întâlni la majoritatea contemporanilor. Nu spun că nu avem scriitori înzestrați, care îmi pot știrbi argumentele cu operele lor, doar că nu am avut eu ocazia să îi întâlnesc foarte des, în general din propria vină.

    Imersia mea în literatura română contemporană a început încet, amăgitor de încet, prima oară cu un roman al lui Cărtărescu. Orbitor care nu pot spune că m-a atras. Dar încetul cu încetul am descoperit autori tineri și plini de potențial.

    Oameni precum Lee Soo-Jun, Monica Ramirez, Raluca Butnariu și Alina Cosma îmi demonstrează cu fiecare carte citită cât de mult m-am înșelat și cât de umilitor de superficială am fost.

      Iar astăzi voi vorbi despre cea de a doua carte marca Alina Cosma pe care am avut plăcerea să o citesc. Pot spune că autoarea și-a croit prin intermediul scrierilor sale un loc în sufletul meu.

      Înger de pază este un roman relativ scurt, având 224 de pagini pe care nu le vei simți în timpul lecturii. Povestea prosedă un stil Hollywoodian ce te va prinde în mrejele ei și nu îți va da drumul până ce nu vei afla deznodământul acesteia.

     Unul din lucrurile pe care le apreciez extrem de mult la scrierile doamnei Alina este transpunerea problemelor societății moderne în lecturi aparent simple.

     În Aripi frânte am descoperit ce înseamnă un sistem medical corupt (problemă cu care ne confruntăm din plin) și cum un viol poate marca o persoană. În cadrul acestei lecturi ne vom muta în domeniul afacerilor, unde vom întâlni din nefericire aceleași probleme. Pe lângă acestea, vor fi abordate și subiecte precum discriminarea persoanelor ce prezintă un handicap. Acesta mi s-a părut un subiect binevenit într-o societate care se înrăiește din ce în ce mai tare.

–Nu cred că există sfinți fără de păcate!

    Aspectul fizic de cele mai multe ori îți denotă și *gradul de pregătire* și dacă ai un handicap ești catalogat ca incapabil. De asemenea, se va pune din nou problema violului și cum acesta poate influența viața cuiva. Ambele probleme sunt de actualitate și extrem de prezente în această societate.

     Selena este prototipul luptătoarei – cu un trecut tragic ce prezintă un vid unde ar trebui să fie figura paternă și o mamă care a pierdut una dintre cele mai crude lupte, cu o boală nemiloasă și imprevizibilă, cancerul.  

Îi venea să plângă de furie, de supărare, de regret. Toată viața ei se zbătuse într-o mocirlă în care fusese aruncată atât ea, cât și părinți ei, din nebunia unui om! Mama ei murise nefericită.

       După un astfel de trecut familial ne-am aștepta ca prezentul să fie puțin mai roz, dar se pare că norocul nu îi surâde Selenei. Aceasta a fost victima unui accident rutier ce o imobilizează într-un scaun cu rotile.

         Și de parcă toate astea nu ar fi de ajuns, aceasta se confruntă și cu răutatea oamenilor. Este ciudat cum, în momentul în care vedem un seamăn cu o dizabilitate, unii dintre noi brusc asociem această problemă cu incompetența pe plan profesional sau încercăm să ne conturăm o imagine mai bună despre sine prin prisma inabilității lui. De parcă un handicap locomotor brusc te face inapt sa profesezi în domeniul economic.

        M-am bucurat când am văzut că doamna Alina, ca de obicei, nu se sfiește în a aborda astfel de teme. Consider că prin intermediul lecturii și a mărturisilor persoanelor ce se află în astfel de situații (puteți vedea și vlogul colegei noastre care abordează din plin subiectul  *link*) putem ajuta la formarea unei societăți mai bune și mai empatice.

        Iar pe această cale, ca o mică paranteză, le mulțumesc tuturor celor care nu se sfiiesc în a aborda astfel de subiecte. Ei reușesc să deschidă mulți ochi și mult mai multe inimi.

         Dar totuși, se pare că și pe strada Selenei începe să răsară soarele când îl întâlnește pe Remus. Tânăr manager, plin de bani și care încă are o doză de umanitate. Afacerea de care se ocupă împreună cu *consiliul de Administrație* format majoritar din membrii familiei (miroase a nepotism, nu?) este o fabrică.

          Iar  printr-o mare coincidență, este chiar fabrica unde Selena aplică pentru un job , numai că se lovește de bariera numită Resurse Umane. Ok, mai mult de doamna de acolo care asociază handicapul cu incompetența.

         Din fericire, această abordare cu totul neprietenoasă este corectată de însuși Remus. Oh și ce angajare tocmai a făcut! (după părerea mea umilă și nespecializată în afaceri de milioane, la propriu) Pentru că firma se confruntă cu o mică… mare problemă, spălarea de bani.

Dar la această masă stau mai mulți care suferă de o invaliditate mental, și au chiar funcții de conducere!

        După cum am afirmat mai sus, în ciuda tuturor problemelor, Selena rămâne o luptătoare și îi anunță această problemă managerului nostru total necunoscător. Astfel, amândoi vor fi prinși într-o situație cu totul deranjantă.

        Pe parcursul lecturii vei avea parte de mult suspans, efectiv nu vei putea lăsa cartea din mână. Răsturnările de situație sunt la ordinea zilei și nu sunt întotdeauna plăcute… Vei descoperi atât prietenii, cât și trădări. Vei râde și vei plânge văzând că viața poate fi extrem de crudă  și vei descoperi că iubirea poate înflori și pe cel mai arid teren.

Era un om fericit, chiar dacă drumul până la fericire fusese presărat cu spini.

       Dacă vrei să afli deznodământul poveștii, cine a cauzat frauda și dacă iubirea celor două personaje principale va reuși să reziste celor mai inedite situații, te invit cu drag să citești această carte și să redescoperi universul marca Alina Cosma!

Este posibil să îți placă și

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *