Recenzii

Recenzie Epoca Îndreptățirii de Andrei Cristian

  • Titlu: Epoca Îndreptățirii
  •  Autor: Andrei Cristian
  • An apariție: 2020
  • Editura: Pragmatic Publishing
  • Disponibilă: aici!

      Ah, Halloweenul a trecut însă a lăsat în urma sa o lectură spooky, savurată pe îndelete într-o singură zi. Acum vă întreb: ce poate fi mai înspăimântător decât înșăși realitatea?

      Epoca Îndreptățirii este prima carte din seria dark books, publicată în cadrul editurii Pragmatic  Publishing. Fiind o carte de autodezvoltare, nu am luat foarte în serios tema dark… cât poate fi de întunecată până la urmă?

      Se pare că am avut o mică (mare) surpiză. A fost ceva nou  pentru mine, nu  pot spune că până în acest moment am avut plăcerea să citesc o carte de autodezvoltare care nu este flower power, ci, din contră, extrem de punctuală și sobră.

      A fost un fel de palmă dată cu blândețe, dar care îți deschide ochii, una pe care pot spune că am primit-o și eu.

     Chiar dacă pare destul de firavă, având un număr relativ mic de pagini, esența cărții este una puternică. Autorul resetează filtrul pastelat în care suntem obișnuiți să vedem această lume supratehnologizată și o pictează în nuanțe mult mai realiste.

     Având 5 mari capitole: fenomen, istorie, cultură, generații și îndreptățirea economică globală, cartea abordează acest fenomen din  toate punctele de vedere. Astfel, pe lângă dezvoltarea personală, putem spune că lecturăm și un studiu de caz.

     Ideea care mi-a atras îndeosebi atenția a fost cea a asumării. Tindem să încercăm să aruncăm întotdeauna vina pe altcineva. Unii dintre noi spun că societatea este de vină, alții spun că politicienii, unii că vecinii, însă foarte puțini dintre noi au puterea de a-și asuma vina.

      Recunosc că și eu am tendința de a arunca vina, un obicei deloc prielnic, însă care, odată ce a fost observat în comportamentul nostru, poate să fie îndepărtat.

Asumarea este atitudinea care stă la baza acțiunilor responsabile pe care alegem să le întreprindem zi de zi.

     O altă idee, care se leagă destul de strâns de aceasta, este ceea a schimbării. Încercăm să milităm pentru cauze nobile, nimic rău de spus despre asta. Dar ce facem când aceste cauze nu ne sunt la îndemână?

     Ne gândim la ce se întâmplă pe meleaguri îndepărtate și ne revoltăm online pentru aceste cauze în speranța că ne va fi auzită vocea. Însă, aceast glas întâmpină bariere foarte mari și există posibilitatea de a nu ajunge unde ne dorim.

    Consumăm resurse pentru a face aceste demersuri, resurse pe care le putem folosi în sfera noastră imediată. Cu ele putem să ne rezolvăm problemele de la muncă sau pe cele din comunitatea noastră, dar unii aleg să se gândească la girafe.

Este de dorit să acționăm în zonele și aspectele vieții pe care le putem influența direct, în loc să ne deprimăm din cauza elementelor pe care nu le putem controla și care se află la mii de kilometri distanță de noi

    Trăim într-o eră în care informația se află la orice pas, avem acces la ea nelimitat și beneficiem de surse extrem de diverse. Însă, ne limităm simțindu-ne îndreptățiți ca aceste informații să ne fie servite pe tavă.

În era în care trăim dispunem de o multitudine de surse, izvoare de învățare… însă lumea e mai dezinformată ca niciodată

     Suntem înconjurați de oportunități din ce în ce mai diverse, mai promițătoare și mai atractive… lucru care, în loc să ne ambiționeze, ne provoacă o anxietate pronunțată. Încercăm să fugim de responsabilitățile ce le însoțesc.

     Nu mai suntem învățați că orice serviciu presupune un mecanism de schimb reciproc. Ci din contră, considerăm că ni se cuvin toate beneficiile unui job, deți nu dorim să oferim în schimb un efort susținut.

Unii oameni nu mai gândesc în termenii schimbului echitabil de bunuri și servici, ci mai degrabă se preocupă de ce anume trebuie să primească ei pentru a-și onora locul de muncă cu prezența. Ecuația este privită numai dintr-o perspectivă, cea a beneficiarului.

    Abandonăm stabilitatea pentru dorința de a obține mai multe avantaje  în schimbul a cât mai puțină implicare.

    Purtăm propriile cruciade la casele de marcat dintr-un supermaket aglomerat până la refuz. Ne manifestăm frustrările, strânse la muncă sau acasă, în trafic. Alergăm după gadgeturi cât mai actuale din dorința de a ține pasul cu moda, uitându-le adevărata menire.

…aproape că uităm ideea că mașina e un mijloc, nu un scop.

     Postăm cele mai mici detalii din viața noastră pe rețelele de socializare, din dorința de validare. Așteptăm cu sufletul la gură like-urile, inimioarele și aprecierile care ne confirmă statutul.

      Ne pierdem pe zi ce trece esența și astfel repetăm greșeli ale istoriei ce ar putea fi evitate dacă le-am acorda un gram de atenție. Credem că avem timp nelimitat și în acest fel ne răpim ocaziile de a face lucruri constructive.

      Ne dăm prezentul pe viitor, momentul de acum pe cel de mâine, toate acestea doar din dorința de a procastina. Astfel, ratăm șanse de autodezvoltare, oportunități pe care le vom deplânge în viitor.

    Cartea abordează toate aceste subiecte într-un mod aparte. Am apreciat revolta și notat sfaturile. Pentru că prin această lectură nu ne sunt evidențiate numai hibele societății noastre, ci ne sunt dezvăluite și soluțiile ce pot îndrepta lucrurile.

     Tot ce trebuie noi să facem e să citim și să ascultăm. Nu superficial, ci cu toată atenția pe care o posedăm. Schimbarea se poate produce în societatea noastră. Însă, pentru a se putea manifesta trebuie să înceapă de la noi.

     Mulțumesc editurii Pragmatic Publishing pentru oportunitatea de a citi această carte și de a descoperi ce trebuie să îmbunătățesc la mine. Lumina de la capătul tunelului există, însă nu se va aprinde singură!

Este posibil să îți placă și

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *