Recenzii

RECENZIE DEFECȚI DE CECELIA AHERN

Titlu: Defecți

Autor: Cecelia Ahern

Nr. pagini: 416 

Apariție: 21 iul. 2017

Editură: All

Disponibilă aici

Imagini pentru cecelia ahern about defects


                   *Recenzie* 


Celestine North este inteligentă, frumoasă, ambițioasă si duce o viată pe care oricine ar fi gelos. Este iubita lui Art Crevan, cel mai frumos băiat din școală si fiul judecătorului Crevan care face parte din Ghildă, o organizație publică care se ocupă cu anchetarea celor ce sunt acuzați ca fiind Defecți. După un proces simplu, în care sunt interogați martorii incidentului si acuzatul, se anuntă verdictul, care este mereu Defect. Imediat după, urmează Ziua Numirii, ziua în care acuzatul este marcat cu fierul încins într-unul dintre cele cinci locuri sau în mai multe în funcție de ce a făcut.

“Pentru decizii gresite, pe tâmplă.
Pentru minciuni, pe limbă.
Pentru furt, pe palma dreaptă.
Pentru lipsa de loialitate față de Ghildă, pe piept în dreptul inimii.
Pentru încălcarea reguliilor societații, pe talpa dreaptă.

Pe drumul spre școală, în autobuz, Celestine este pusă în fața unei decizii importante care ar putea schimba tot ce ea cunoaște. Un bătrân, un Defect, tușește si este aproape de moarte în fața ei. Ar putea să îl ajute, dar ar risca să fie acuzată că e Defectă, deoarece nu poți ajuta în niciun fel un Defect, o regula a Ghildei. L-ar putea pierde pe Art, care o susține necondiționat si își poate pierde familia. Sau ar putea să se întoarcă spre geam și să se prefacă ca toată lumea, că persoana care își dă ultimele suflări nu există. Inima îi dictează cu tărie ceva, în timp ce rațiunea știe că decizia de a-l ajuta ar fi o catastrofă.  Oare ce o să aleagă?

“Sunt o fată care se ghidează după definiții, logică, o fată care vede lucrurile în alb si negru.”

Lumea perfectă nu există, iar oamenii prin definiție sunt defecți pentru că perfecțiunea absolută este un lucru imposibil de atins. Perfecții nu sunt nici pe departe atât de buni pe cât se cred, evită Defecții, îi urăsc și îi maltratează, chiar aruncă cu mâncare si alte lucruri pentru a-și descărca propriile frustrările atunci când aceștia trec prin curtea de judecată. Celestine ajunge să fie considerată un pion în luptele dintre Ghildă, organizația pe care ea o adora și o susținea, și Defecți și trebuie să își aleagă tabăra în care are cea mai multă încredere și pe care vrea să o susțină. 

“Autobuzul se oprește și urcă o femeie în cârje. Ea se așează lângă femeia Defectă care îi zâmbește. Bătrâna îi aruncă o privire plină de dezgust, mi-e rușine că reacționează așa față de mama Defectă, care privește în altă parte cu durere în ochi.

Cartea ne îndeamnă să nu punem etichete și să pretindem că suntem altcineva. A fi om înseamnă face greșeli și a învăța ceva din ele. Urmăriți povestea lui Celestine North pentru că merită citită. O fată care se luptă pentru deciziile ei și și-le asumă chiar dacă va suporta consecințe aprige. A fi diferit înseamnă uneori o nouă conceptie asupra lumii dar și a fi considerat un pericol pentru cei ce trăiesc in bula lor roz de perfecțiune.


Este posibil să îți placă și

1 Comment

  1. Dana Gut says:

    O carte care tulbura si da de gandit…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *