Recenzii

Recenzie Cum să trăiești veșnic de Sally Nicholls

  • Titlu: Cum să trăiești veșnic
  • Autor: Sally Nicholls
  • Nr. pagini: 232
  • An apariție: 2017
  • Editură: Gama
  • Disponibilă:aici!

*Recenzie*

„Cum să trăiești veșnic” de Sally Nicholls este un roman cu tentă psihologică, ce impresionează prin simplitatea acțiunii și a personajelor, ce au totuși o latură complexă, exploatată subtil prin detaliile ce dau esență cărții.

Romanul prezintă povestea lui Sam, un băiețel de unsprezece ani diagnosticat cu leucemie limfoblastică acută, aflat în ultimul stadiu al bolii sale, după ce două sesiuni de chimioterapie nu au reușit să-și facă efectul. Sam este un băiețel sincer, inocent, optimist însă totuși realist, care în ciuda situației sale își permite să viseze și să spere. Aproape zilnic are diferite ore alături de Felix, prietenul său cel mai bun, bolnav de asemenea de cancer, ore făcute acasă, ce țin locul cursurilor de la școală. Totul începe când doamna profesoară Willis le propune să scrie ceva despre ei, și pornind de la o simplă povestire, Sam hotărăște să scrie un roman despre el, așternându-și pe hârtie gândurile, dorințele, ideile și întrebările care îl macină dar la care știe că nu va primi un răspuns. 

Cartea reușește să sublinieze, printr-o poveste simplă, scrisă într-o manieră copilăroasă, folosind un limbaj lejer, liste și câteva ilustrații; importanța savurării vieții din plin, a timpului petrecut cu cei dragi, a visării și speranței și a bucuriei pentru orice moment, oricât de mic.

„Un an înseamnă mult timp. Într-un an se poate întâmpla orice.”

„Să întânești o fată pe nume Totdeauna, cu care să te căsătorești. În felul ăsta, chiar dacă nu o să poți trăi veșnic, măcar o să poți să trăiești pentru Totdeauna.”

În ciuda faptului că romanul nu oferă prea mult suspans și o acțiune complexă, m-a impresionat profunzimea poveștii, ascunse sub învelișul unei cărți ce pare simplă, pentru copii. Recomand această carte, fiind o lectură foarte ușoară și relaxantă, dar cu un mesaj ce sensibilizează, fascinează și minunează orice cititor, indiferent de vârstă.

Este posibil să îți placă și

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *