Recenzii

Recenzie “Aripi Frânte” de Alina Cosma

 • Titlu: Aripi Frânte
 • Autor: Alina Cosma
 • Editura: Petale Scrise
 • An apariție: 2020
 • Nr. pagini: 248
 • Disponibilă: aici!

Disecția unui sistem, psihanaliza mai multor suflete, RMN-ul unei iubiri, toate acestea sunt numai câteva dintre expresiile prin care pot descrie această carte.

    Este un roman sensibil, țesut cu măiestria unui scriitor experimentat – o poveste profundă, despre o iubire clădită în timp, în cadrul unui sistem ce nu o privește cu ochi buni.

    Probleme de actualitate, considerate tabu, ce pot incomoda extrem de ușor orice interlocutor sunt prezentate atât de delicat, de atent, cu o ușurință mascată, astfel încât nu creează disconfort.

     Într-un sistem defect, plin de lipsuri și nevoi, cu o mulțime de prejudecăți și suprasolicitat, oare poate triumfa dragostea? Ce rămâne de făcut: când ce este corect este denigrat, când aparențele pot fi înșelătoare, când un obicei a devenit atât de înrădăcinat încât este omniprezent?

    Romanul este unul cu și despre medici, scris de un medic și recenzat de un viitor medic. Ah, ironia sorții! Se simte că modul în care este descris, locul unde se desfășoară acțiunea, cât și perspectiva asupra evenimentelor aparțin unui om din interiorul sistemului.

    Avem pe cineva care vede atât partea bună, cât și partea negativă. O persoană care nu tratează medicii interesați de soarta pacienților ca pe niște creaturi scoase din poveștile cu zâne. Și, mai presus de toate, e vorba de cineva care s-a confruntat cu toate acestea.

    Doamna Alina are parte de tot respectul meu pentru modul în care a descris latura întunecată a medicinei. Ca student, uneori tinzi să uiți aceste aspecte. Îți permiți să speri la un sistem ce te va primi cu brațele deschise. Visezi să fii schimbarea sau cel ce va face dreptate, chiar dacă singur ești neputincios.

    Neputință pe care Lara, personajul principal feminin, a simțit-o pe deplin. Este o profesie unde ești instruit să pierzi bucăți din empatie în încercarea disperată de a construi baraje mentale destul de puternice pentru a face față tragediei care îți devine companion. Oare care este soarta celor sensibili într-o astfel de lume?

Încerc să îi ignor, dar uneori doare cumplit. Te străduiești să faci și ce e supraomenesc ca să salvezi o viață, iar alții te jignesc lipsiți total de empatie pentru semenul lor aflat în suferință.

   De asemenea, avem parte de eternele proceduri neregulamentare, executate contra unor sume consistente de bani. Bineînțeles, se fac pentru cineva influent, imoral și potent financiar. Care  este cazul prezentat de autoare?

  Cu posibilatea oferirii unui spoiler, simt nevoia să dau detalii. Cazul este cel al unei minore care în urma unor influențe mai puternice decât tăria ei, a fost subiectul unui avort într-un cabinet privat, fără serviciu de terapie intensivă. Sarcina fiind una avansată și analizele preintervenționale inexistente, procedura a suferit complicații, iar pacienta a fost trimisă în urgența spitalului de stat.

    Din nefericire, aceasta a decedat și cazul a fost mușamalizat, deoarece implica o persoană *sus pusă*.  Vei spune că este o practică uzuală și că toți medicii de față au fost de acord, nu? Din contră, Lara s-a opus cu vehemență… însă a fost redusă la tăcere.

   De ce am ales să dezvălui această scenă? Pentru că România ocupă locul 1 în cadrul UE la capitolul sarcini duse la termen de către minore. Un procent cu totul alarmant, și în privința căruia încă nu se iau măsuri.

   Pe lângă acest eveniment, doamna Alina ne vorbește despre *atențiile*, dorite sau nedorite, pe care un medic le primește, despre compromisurile pe care le face, despre lipsurile ce există în majoritatea spitalelor și despre tipurile de pacienți pe care ai ocazia să îi întâlnești. Ne povestește despre cum un doctor este mai presus de toate un om, nu un zeu.

Nu te poți pune cu bârfitorii și cei cu rea intenție. Dacă ar trebui să ne trăim viețile după placul lor, am fi cu toții niște nefericiți.

   Toate aceste tonuri cenușii sunt pictate sub povestea de iubire a 2 oameni defecți, într-un mediu și mai defect. În astfel de condiții, oare poate dragostea învinge?

Flavius, un medic cardiolog aflat la început, cu o minte briliantă, caracter puternic și cu o carieră pomițătoare, alege să se sinucidă.

Dar ce pot face eu, un biet păcătos, care nu am puterea de a mă salva pe mine?!

   De ce? Aceasta este întrebarea ce îl macină pe fratele său, Darius. Impactul evenimentului este atât de puternic, încât acesta hotărăște să accepte postul de manager al spitalului unde fratele său profesa și să înceapă o anchetă proprie.

   Decizia îl va propulsa în mijlocul furtunii, înconjurându-se de enigme și cea mai mare dintre ele fiind reprezentată de Lara. Colega fratelui său, și un medic cardiolog desăvârșit, Lara prezintă o aversiune pentru sexul masculin. Ce  a facut-o să posede o astfel de înverșunare, va trebui să afli singur.

    Prima lor întâlnire este una cu scântei, la propriu, și totul se datorează aparatului ecograf defect. Atracția dintre cei doi este una palpabilă însă, cu un pronostic nu tocmai favorabil, datorită traumelor ei și prezentului lui.

   Mi-a plăcut că relația nu a avut o evoluție bruscă, cum vedem în romanele romantice recente (no offense). Interacțiunea dintre ei este presărată cu momente ce vor duce la consolidarea unei iubiri de poveste.

    Momentele celor 2 sunt adorabile, hazlii, uneori tragice. Am visat cu ochii deschiși cât le citeam, și pentru mine asta reprezintă o poveste spusă cu adevărat bine.

    În contextul actual al pandemiei, o astfel de poveste este recomandată – o carte ce umanizează medicii, ce le revocă stigma de zeu și le redă caracterul muritor de care sunt privați din ce în ce mai mult.

Medicina este doar o meserie, la fel ca toate celelalte. Ea implică mai mult ca oricare altă meserie, dar ai dreptul să trăiești dincolo de serviciu. Chiar dacă porți un halat, ești om, cu slăbiciuni. Nu ești Dumnezeu!

    Oare va reuși Lara să își învingă demonii? Darius va dezluși secretul morții fratelui său? Relația dintre cei doi va evolua în ceva memorabil sau se va stinge în umbra acestui sistem? Răspunsurile la toate aceste întrebări le găsești prin lecturarea cărții care e, în opinia mea, un must read.

Este posibil să îți placă și

2 Comments

 1. Multumesc si felicitari pentru recenzie!
  Sper ca alegerea ta a profesiei de medic sa iti ofere doar succese si satisfactii, diferit de ce am transpus eu in carte.

  1. Marie-Elise says:

   Vă mulțumesc!
   A fost o adevărată plăcere!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *