Recenzii

Luna de topaz – Recenzie

Titlu: Luna de topaz

Autor: Alina Cosma

Număr pagini: 256

Editura: Petale scrise

Disponibilă: aici!

Recenzie

Este a patra întâlnire pe care o am cu cărțile Alinei Cosma, prilej cu care am reușit să redescopăr scriitoarea, lecturând această carte surprinzătoare.

Dacă despre Alina Cosma știam că scrie cărți romantice, sensibile, cu un romantism de stil vechi: cu săruturi furate și întâlniri sub clar de lună și personaje încăpățânate, dar cu principii solide, astăzi m-a surprins într-un mod plăcut prin noul gen pe care îl adoptă.

De la romance, am trecut cu această carte la un fantasy urban cu accente S.F., recomandat celor de peste 18 ani, dar nu pentru că ar exista scene fierbinți de sex, ci pentru că există scene cu un conținut dur.

Ne aflăm în anul 2117 pe planeta Terra în regatul Solaris. Toată lumea se află într-un sistem bine organizat și controlat, fiecare individ având un cip încorporat.

Tessa, personajul principal feminin face parte dintr-o trupă de elită a armatei. Ea are un trecut cutremurător. Încă din fragedă pruncie a simțit cruzimea oamenilor, de aceea s-a înrolat în armată. Însă nici acolo nu a fost scutită de umilințe, chinuri sau chiar de violuri.

Cartea este compusă din două părți. Prima parte a cărții ne transpune ex-abrupto într-o misiune a trupei de elită din care face parte Tessa, în timp ce a doua parte ne trimite într-un spațiu al redescoperirii.

Primea parte se deschide cu misiunea care eșuează lamentabil atunci când o explozie asurzitoare și un atac surpriză îi ucid toți camarazii. Tessa găsește un bărbat în viață, protejat de un scut plasmatic și îl salvează. Cei doi, împreună cu Max – un microcomputer – sunt nevoiți să fugă întrucât atacurile par să fie îndreptate asupra lor.

Dave, personajul salvat din dărâmături, este unul dintre protagoniști. Tessa are puține date privind misiunea pe care o îndeplinea împreună cu camarazii săi, iar Max îi oferă câteva indicii: trebuia să salveze bărbatul cu păr blond și ochi cu o nuanță rară de albastru ca topazul, persoană născută sub Luna de topaz și care are abilități speciale.

Dar ce abilități are?

Max este un simplu microcomputer care o ajută pe Tessa. Este cel mai apropiat lucru pe care îl are și are o semnificație aparte pentru ea, devenind mai mult decât un simplu microcomputer.

Max însă nu poate răspunde la întrebarea: cine este Dave deoarece nivelul de securitate al cipului lui Dave este mult prea mare și nu îi permite accesul.

Faptul că ai ei camarazi au murit din cauza lui și faptul că Max nu poate să îl indentifice o fac și mai suspicioasă pe Tessa, iar când dronele își fac apariția pentru al repera își dă seama că Dave este foarte valoros pentru cineva.

Dar pentru cine?

Dar și Dave are propriile suspiciuni. În trupa de elită cu siguranță a existat un trădător. Dar cine este acesta? Poate este chiar Tessa!

„Femeia aceea era nebună?! Câți ani avea?! Cu siguranță mai puțini decât el, și nici el nu avea prea mulți! Observase dispozitivul mic de aproximativ 20 per 10 centimetri pe care îl numea Max. Trebuia să pună mâna pe el, să afle câte ceva despre ea. Știa cine era Jones, dar nu avea habar cine erau ceilalți din unitatea lui. Putea fi oricare dintre ei trădător, poate chiar ea. Nu avea de gând să-și pună viața în mâinile unei nebune. Dar deocamdată unitatea de securitate era la ea, iar acea unitate era singurul lui mijloc de supraviețuire.”

În această primă parte, vizualizăm și părți amuzante. Temperamentele celor doi ies la suprafață și când se ciocnesc ies scântei, dar încet-încet încep să aibă încredere unul în altul și să țină unul la altul.

Dave reușește să intre în unitatea de memorie a lui Max, să îi ridice gradul de protecție și să-l programeze pentru a-i oferi o protecție maximă Tessei. Dar misterul din jurul său rămâne încă nerezolvat.

Cine este Dave?

La finalul primei părți Dave se desparte de Tessa și intră în capitală singur, declanșând „Codul albastru – stare de asediu, legea marțială impusă de casa regală.”

Partea a doua a cărții ne oferă răspunsuri la această întrebare, dar produce și o dramă. Dave îi oferă Tessei o nouă viață, o viață fără greutăți financiare, dar pentru asta ea va trebui să plătească un preț.

Care este prețul cerut de Dave?

Tessa nu trebuie să intre în capitală cu el și dacă va dori mai târziu îl va căuta, iar dacă nu el o va aștepta .

În această parte descoperim o identitate complet nouă, o viață nouă și o reîntâlnire mult așteptată. Ceva nu merge bine: Dave are mulți dușmani care se opun acestei iubiri, iar când iubirea lor este capabilă de a oferi lumii noi oportunități, dușmani lor sunt gata să ucidă.

Această lectură mi-a mers direct la suflet, deși a avut și câteva scene dure. Mi-a oferit sentimentul că iubirea poate salva pe oricine și orice, atât timp cât inima joacă corect. Este un S.F. ușor de urmărit, care pune accent pe dragoste.

Mulțumesc din suflet, Alina pentru această carte! Iubind fantasy-ul pot spune că este una din cărțile mele preferate scrise de tine. Imaginația ta s-a jucat cu cititorul din mine, oferindu-i momente de extaz și agonie.

Este posibil să îți placă și

1 Comment

  1. Mulțumesc pentru recenzie. Mi-ai amintit cu drag de cartea aceasta în care am investit multe vise.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *