Recenzii

Lumina Lui Trodheim de Laura Știrbu – Recenzie

|Titlu: Lumina Lui Trodheim

|Autor: Laura Știrbu

|Anul apariţiei: 2018

|Editura: Quantum Publishers

|Număr de pagini: 300

|Disponibilă: aici!

Lumina Lui Trodheim de Laura Știrbu – Recenzie

În urmă cu aproape două săptămâni am postat o fotografie cu două volume ale cărții Lumina Lui Trodheim pe pagina noastră de Facebook și am spus că urmează surprize. Ei bine, una dintre ele este aici!

Când Laura Ştirbu ne-a propus să facem o recenzie cărții ei, am fost puțin cam sceptică. De ce? Pentru că la o mică cercetare am aflat că discut de fapt cu dr. Laura Ştirbu… şi m-am întrebat imediat ce legătură are medicina cu seriile de cărți fantasy. Totuși, îmi plac provocările și evident că am dat o șansă poveștii… M-a fascinat!

Încă din primele pagini m-a cuprins atmosfera unei lumi atent create, diferită față de toate cărțile fantasy pe care le-am citit până acum. Detaliile au fost alese cu precizie și rigurozitate, astfel încât am aflat din start ceea ce era necesar despre personaje, însă am rămas cu senzația că îmi scapă ceva important și mocnea în mine curiozitatea de a afla mai multe.

Mai întâi apare în vizor Liliana Venin, o adolescentă ce are un renume la academia militară unde studiază – SanteVel – și care este zburătoare (pe dragoni!). Fiind un lider înnăscut, fata are un grup de prieteni băieți, ce pur și simplu gravitează în jurul ei. Dar asta nu e tot… Își propune să își ajute tatăl, un criminal temut, să evadeze din închisoare. Și reușește.

Apoi, dintr-o dată, i-am cunoscut pe Iustinian Mojic și pe unchiul lui, schimbând cu totul registrul. Am visat alături de el să zbor pe propriul dragon fioros și… chiar am avut vise premonitorii. Inițial am fost extrem de intrigată să aflu mai multe despre Liliana, cum evoluează lucrurile în cazul ei, iar zilele relativ liniștite ale micuțului Iustinian mi-au pus răbdarea la încercare. Din fericire, n-a durat mult, pentru că viața băiatului s-a schimbat în mod surprinzător, fiind nevoit să pornească în călătoria vieții lui.

Bineînțeles, înainte de plecare, i se prevestește viitorul. Oare ce aventuri incredibile va trăi Iustinian pe drum? Cine este el și ce scop are viața lui?

“- Băiete, băiete! oftă baba. Să vedem ce spune a patra carte. Poate o scoatem la liman. Cartea lui Apolonix…

Iustinian privi cartonașul. Era o carte simplă, numai din carouri albe și negre.

– Se pare că viitorul tău e numai în mâinile tale…”

Cert e că ajunge cu bine la școală, iar acolo (în sfârșit!) se întâlnește cu Liliana și trupa ei de șoc – gemenii Doni, Boris Nabadov şi Mario Rodriguez. Evident că îi divinizează încă din prima clipă, însă ca boboc nu e deloc ușor să te faci remarcat printre cei din anii terminali…

Ce e de făcut? Îți faci prieteni pe măsura ta și te bucuri pe lângă asta de compania celor ce de voie, de nevoie te iau sub aripile lor protectoare. Un sfat nu strică nimănui, mai ales când competiția e în toi și există o fetiță bătăioasă ce nu se dă în lături de a bate (la propriu) toți băieții care îi stau în cale. Asta ca să nu mai menționez faptul că viitorul rege al Valahiei Unite îți e coleg de clasă…

Prieteniile se solidifică armonios pe parcursul poveștii, iar la un moment dat am ajuns să mă simt și eu parte din grup. Din relatarea mea poate părea o acțiune mai mult pentru copii, dar aceste cărți fantasy sunt la fel de palpitante și pentru adulți.

Recunosc că n-am scris de ceva timp recenzii pentru cărți fantasy, deoarece am crezut că mi-a cam trecut momentul și e mai mult o pasiune tipic adolescentină. Lumina Lui Trodheim mi-a schimbat total părerea. O lectură bună nu ține cont de vârsta la care te bucuri de ea, având întotdeauna farmec.

Și nu, nu este vorba numai despre povestea în sine, care e foarte interesantă și te face curios să vezi ce urmează, ci și de modul în care e spusă. Umorul e la el acasă, descrierea îmbelșugată și dialogul nu e făcut doar ca să fie. Mi s-a dovedit încă o dată că România are scriitori buni, trebuie doar descoperiți.

Ba mai mult, am fost fericită să constat că Laura Ştirbu demontează anumite prejudecăți. Fetele pot fi la fel de bune precum băieții la lupte și, dacă își propun asta, îi pot bate detașat.

“- 6 la 4, domn’ diriginte, spuse Lucian.

– Bine, treci în ring. Venin, hai! Te caută Lumiere!

Energică, fata păși pe saltea, dornică de luptă.

– Vreau să văd că te miști, Lumiere! Și vezi că, dacă pierzi deplorabil, râd ăștia mici de tine!”

Personajele sunt, aşadar, complexe, iar povestea încâlcită se dovedește a fi logică și cu implicații serioase. E un mister pe care l-am descoperit pas cu pas, exact ca și cum aș fi completat un puzzle cu multe piese. Singurul inconvenient e că volumul 1 al seriei Vicontele Verenței PierduteLumina Lui Trodheim mi-a lăsat o sete de nestăvilit pentru restul poveștii. Noroc că se găsește și volumul 2 pe Elefant.

“[…] Revenind la treaba noastră, vreau să vă anunț că, vreți, nu vreți, ați fost aleși ca viitori studenți Welden.

Mințile celor doi copii se blocară: Ce?!”

Crezi în conspirații? Oare pot reuși câțiva oameni să răstoarne o guvernare și să o dea în mâinile moștenitorilor de drept? E vorba de o simplă ceată de copii sau de mult mai mult de atât? Nu vei afla răspunsul la aceste întrebări decât citind seria Vicontele Verenței Pierdute!

Eu sunt cu atât mai curioasă, cu cât primul volum a avut mici elemente de ordin amoros și am senzația că volumul 2 le va urca puțin importanța. Cine știe, poate se vor transforma în cărți fantasy romance. Până la urmă, știm cu toții că majoritatea deciziilor în viață sunt ghidate de iubire.

Nu cred că e necesar să mai adaug, însă o fac oricum: recomand din suflet seria tuturor categoriilor de cititori – fie ei mici sau mari. Fiecare se va delecta cu povestea și va lua învățămintele potrivite vârstei lui.

Dana Mierluț

Eu sunt Dana și am 23 de ani în buletin, dar vreo 12 dacă ne luăm după minte, voce și înfățișare. Detalii!
Legat de partea profesională, sunt absolventă a Facultății de Științe Economice din Oradea și actuală masterandă. Numerele ar putea fi viața mea, însă, din fericire, cărțile nu le dau voie. Sunt o visătoare incurabilă în timpul liber, ca să nu mai spun zăpăcită și prietenoasă. Dacă nu sunt plecată la vreun proiect de voluntariat sau internship/curs, cel mai probabil mă găsiți cu o carte în mână. Îmi place și să scriu, fie că e vorba de recenzii, de povești sau de orice îmi trece prin minte.

Este posibil să îți placă și

5 Comments

 1. angelica says:

  Mi-ar plăcea să o citesc, pare super interesantă!

 2. Hegedus Rozalia Rodica says:

  O recenzie foarte buna, asupra unei cărți care deschide o aventură fantasy. Imi doresc această carte cu mare ardoare, îmi plac foarte mult cărțile fantasy.

 3. Pare interesanta cartea, iar coperta e superba💖😊!

 4. anca sabau says:

  Niciodată nu am fugit de asemenea cărți dar sincer chiar sunt curioasă cum scrie Laura,plus coperta cărții e așa de superbă încât în bibliotecă când o vezi îți sclipesc ochii.

 5. Mihaela-Daniela Dobre says:

  Interesantă carte! Îmi place foarte mult coperta! 😍😍

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *