Interviuri

Interviu cu Natașa Alina Culea

Scriitoare cunoscută în mediul online și offline, Natașa Culea vânează cuvinte cărora le o oferă o nouă casă: opera sa. Scrie în proză, dar și în versuri și reușește să mențină legătura cu cititorii prin intermediul paginii de facebook, dar și prin intermediul site-ului ei.

Până pe 10 aprilie 2020 oferă gratuit cartea Marat în format electronic. O puteți accesa aici sau puteți da click aici pentru postarea originală!

Vă invit să o descoperiți în rândurile ce urmează!

Întrebare: Înainte de a fi scriitoare sunteți om. Așadar, cine este Natașa Alina Culea?

Natașa: Sunt un om care se redefinește zilnic printr-un set de întrebări esențiale: Cum pot fi mai bună azi decât am fost ieri? Unde greșesc? Pe cine am ajutat azi? Am zâmbit azi?

Cel mai mare țel al meu este să fiu mai bună, dar asta nu înseamnă că mă voi transforma într-o victimă, ipostază pe care nu o găsesc deloc un summum al altruismului. Îmi păstrez spiritul ludic în orice ipostază și mă rog să fiu conștientă, să știu când, cui și ce am de oferit.


Întrebare: Am observat că sunteți vegetariană: Când ați hotărât că vreți să deveniți vegetariană? Ce motive ați avut?

Natașa: Sunt vegetariană de aproape zece ani, dar am ajuns în ultimele luni la performanța de a nu mai mânca niciun produs animal. Nu vreau să văd suferință în lume, indiferent ce formă îmbracă. Poate că nu am putere acum să vindec un bolnav, din cealaltă parte a lumii, dar pot refuza să contribui la suferința animalelor care au devenit niște obiecte pentru confrații noștri, confrați cu care nu mă pot lăuda. Știu că obiceiurile sunt greu de înlăturat, dar umanismul și civilizația înglobează nu doar rațiune, dar și conștiință, empatie și compasiune. Nu voi respecta toate alegerile tuturor, pentru că nu toate alegerile sunt de respectat.


Întrebare: Ați scris șase cărți, iar prima carte a apărut în 2014. De unde a venit pasiunea pentru scris? Ați mai avut tentative în trecut de a scrie?

Natașa: Am citit foarte mult imediat ce am învățat să citesc. Citeam cu ușurință cărți care pentru alții păreau solicitante sau chiar epuizante. Această aviditate pentru lectură a fost dublată de o mare curiozitate. Participam la olimpiade de Limba și literatura română, am scris proză și poezii încă din școală. Nu știu dacă pot spune exact momentul în care a survenit pasiunea pentru scris; cred că a fost o succesiune de evenimente care a dus mai târziu la hotărârea de a scrie. De atunci scriu obsesiv și transmit tot ceea ce experiențele mele de viață m-au ajutat să învăț. Îmi invit cititorii să nu-și piardă speranța, să fie liber-cugetători, să țină cont de etică și să învețe mereu. Să învețe, mai ales, să fie fericiți. Fiind perfecționistă, caut să evoluez în și prin scris.


Întrebare: Cu toate că termenul ,,viitor’’ este destul de incert; vă întreb ce planuri aveți pentru viitor?

Natașa:Voi lansa anul acesta al șaptelea roman, aparținând realismului magic, „Rusalka”. Am trei romane („Lupii trecutului”, „Arlechinul” și „Marat”) traduse în engleză și spaniolă, deja pe piața internațională de carte, iar supravegherea publicării lor îmi consumă destul de mult timp; estimez că până la sfârșitul anului 2020 toate cărțile mele vor fi traduse în engleză, franceză și spaniolă – deocamdată. Urmez un curs de trainer/formator cu proiect în scriere creativă – acesta fiind un alt plan între alte câteva planuri de-ale mele. Altfel, aștept să se liniștească lucrurile și să îmi depun dosarul pentru doctorat. Cert este că nu există cuvântul plictiseală în vocabularul meu.


Întrebare: Din ,,Visele nu dorm niciodată” ați evidențiat pe site un citat: ,,Oamenii suferă în lipsa iubirii, dar iubirea suferă în lipsa oamenilor?’’
Care este părerea dumneavoastră în legătură cu aceste cuvinte?

Natașa: Cred că nu știm să iubim. Uneori credem că iubim pe cineva, dar iubim povestea iubirii dintre noi, nu persoana. Confundăm. Confundăm și pasiunea cu iubirea. Conceptual, iubirea se modelează odată cu oamenii. Mai nou, se spune că trebuie să fii tu împlinit, că iubirea nu te poate împlini. Nu țin eu să înot împotriva curentului, dar știu oameni pe care iubirea i-a împlinit, pe alții chiar i-a salvat. Se aruncă tot felul de aforisme cu tentă New Age, insuficient gândite, en vogue, și se transmit încrezător, deși nu există om la fel ca altul, nici rețetă afectivă pentru toți. Totuși, cred că nu știm să iubim; de despărțit nici nu mai vorbesc.


Întrebare: Presupunând că aveți puterea de a aduce în lumea noastră un personaj sau chiar un eveniment, concept, acțiune dintr-o carte scrisă de dumneavoastră; pe cine ați aduce și de ce?

Natașa: Este cea mai interesantă întrebare pe care am primit-o în cadrul unui interviu! Mi-ar plăcea să stau o vreme ferită de civilizație, în hotelul-arcă din Elveția, precum Lea din „Visele nu dorm niciodată”, să călătoresc intens, precum Alina din „Marat” sau să străbat Europa cu trenul Orient Express, precum Sofia din „Lupii trecutului”. Cred că aceste alegeri vorbesc de la sine despre dragostea mea pentru cunoaștere și călătorii.


Întrebare: Prea mult sânge –fie că vorbim de războaie, calamități sau boli– a fost vărsat pe acest Pământ. Totuși, sunt oameni care refuză să vadă că planeta noastră suferă. Încălzirea globală ar trebui să tragă enorm de multe semnale de alarmă. Dincolo de cuvintele pe care le-ați scris pe pagină (click aici pentru postare!), ce mesaj ați putea transmite Pământului în aceste condiții?
Ce mesaj ați putea transmite omenirii cu privire la situația în care ne aflăm?

Natașa:Dacă aș putea, aș scutura oamenii adormiți, prinși în capcana consumismului și, până la urmă, a lăcomiei. Odată cu industrializarea masivă a început un proces distructiv greu de redresat. Oamenii dorm pe ei, în ciuda faptului că cercetătorii ne tot avertizează despre efectele stilului nostru de viață. Cred că majoritatea are senzația că nu-i mare lucru încălzirea globală, că doar vor fi niscaiva inundații pe ici pe colo. Încălzirea globală poate duce nu doar la inundații și la extincția animalelor de la Poli, dar trebuie luate în calcul redirecționările curenților din oceane; ar urma, firesc, mișcări ale plăcilor tectonice, cutremure, gaz metan eliberat în atmosferă, viruși. În ritmul ăsta planeta va deveni de nelocuit în nici o sută de ani. Am mai auzit niște naivi spunând că ne vom muta pe o altă planetă până atunci. Este o mare naivitate să crezi că putem popula o altă planetă în nici o sută de ani, asta ca să nu mai vorbim de lipsa de conștiință a celui care nu se gândește că și-a distrus propria casă, ci unde se va duce să-și salveze pielea. În cărțile mele vorbesc adesea despre respectul pe care-l datorăm naturii. Pământului i-aș spune doar atât: Iertare.


Întrebare: Adesea purtăm cu noi (involuntar sau nu) un citat care ne reprezintă. Ce citat vă reprezintă sau v-a atins o coardă sensibilă a sufletului?

Natașa: Chintesența a ceea ce scriu poate fi rezumat la un micuț pasaj din romanul „Arlechinul”:

,,Așa este viața, băiete, ca un câine căruia îi arunci bățul, iar el ți-l aduce înapoi. Te-ai obișnuit să ți-l aducă, i-l arunci cu încredere, dar într-o zi nu se mai întoarce cu bățul. Într-o altă zi nu se mai întoarce nici câinele. Așa se duce omul, ca un stăpân care află prea târziu că nu a stăpânit nimic.


Întrebare: Observ că există o gamă largă de modalități prin care cititorii vă pot lectura cărțile. De unde pot să fie achiziționate cărțile dumneavoastră?

Natașa: Cărțile se găsesc la Libris, LibrărieNet, Booksandmore, Cartepedia…


Întrebare: În final, ce mesaj doriți să transmiteți cititorilor dumneavoastră?

Natașa: Contextul actual reliefează cât de important este să iei atitudine în momentul în care vezi ceva nedrept, chiar dacă acel lucru se petrece în altă parte pe mapamond. Câți viruși au venit din China din cauză că mănâncă tot felul de animale sălbatice și distrug mediul? Unele națiuni implementează măsuri de protecție a naturii, în timp ce altele o devastează. Cred că a sosit timpul să înțelegem că trebuie să protejăm împreună. Îmi doresc să ne trezim.

Clara

Fiecare materie din jur manifestă trăire, emoție, viață, iar eu am învățat să le respect simțirile. Ador să mă întorc în trecut, citind cărți despre el şi să descopăr lucruri noi, vizualizând viitorul trecutului. Splendidul este în noi, aşa cum se regăseşte peste tot, dar ochii ar trebui să îşi deschidă suflarea căci sunt orbi la strălucirea deplină a astrului.
행복은 이미 완성된 것이 아니라, 당신의 행동으로부터 오는 것이다.

Este posibil să îți placă și

1 Comment

  1. Elena says:

    💕O scriitoare plina de emoție și frumos 💕

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *