Interviuri

Interviu cu Laura Știrbu

Menționasem cu ceva vreme în urmă o serie de surprize. Ieri a fost prima, aceasta este a doua, iar mâine… vei vedea. Cert e că, după ce am citit Lumina Lui Trodheim – volumul 1 al seriei Vicontele Verenței Pierdute (recenzia aici), am pus-o la treabă pe Laura Știrbu. I-am pregătit câteva întrebări atent selecționate, la care ea a răspuns cu toată sinceritatea. Astfel, nu mai povestesc, ci…

Interviu cu Laura Știrbu – autoarea unei serii de cărți fantasy deosebite

1. Cititorii noștri își doresc să te cunoască mai bine, astfel că te rog să te descrii în 3 cuvinte și să ne explici alegerea făcută.

Sunt visătoare, asta cred că se explică de la sine, doar sunt scriitoare de Fantasy. Sunt o idealistă-meritocrată, astfel cconsider că toți oamenii ar trebui să aibă un început bun în viață (bunăstare, educație, ș.a.), dar că sus de tot, de exemplu șefi într-o organizație sau în politică, ar trebui să ajungă doar cei care au demonstrat că au destule competențe. Descoperiți această filozofie și în cărțile mele. Al treilea cuvânt este abstract: pisica. De ce? Simplu, pentru că îmi plac pisicile 😀

2. Cum decurge o zi obișnuită din viața ta?

Depinde dacă am gardă în spital sau nu, dar în orice caz e plină de activități. De la făcut curat, la jucat cu pisicile, la scris diferite povești și stat în ședințe online internaționale.

3. Ce te-a determinat să scrii?

În clasa a VIIIa a trebuit să scriem o poveste pentru ora de limba română. Mi-a plăcut așa de mult procesul, pentru că ideile veneau de la sine, încât am hotărât: asta este pasiunea ta!

4. Cum reușești să îmbini viața profesională cu cea de autoare? Ai fi dispusă să renunți la una în favoarea celeilalte?

Cum să spun… medic rămâi toată viața! Dar da, aș reduce timpul alocat medicinei pentru scris. Pregătesc oricum și cărți medicale pentru publicul larg.

5. Spune-ne povestea seriei “Vicontele Verentei”, cum a apărut ea.

Am început la 13 ani, așa că eram în starea Harry Potter. Asta doream, o carte fantasy care să aibă atmosfera aceea magică din HP. Foarte puține serii reușesc să îți intre astfel în suflet. Fanii mă asigură că am reușit, așa că sunt mândră de asta! Voiam să descriu viața unor elevi orfani care reușesc pe puterile lor să ajungă cineva în viață. Nu am avut un plan fix, personajele și-au arătat istoria de la sine. Dacă citești paginile VVP, citești cuvintele lor, nu ale mele.

6. Cum ți-a venit ideea titlului?

Voiam ceva excepțional. Citeam Vicontele de Bragelonne de Alexandru Dumas și m-am gândit: toți au regi, prințese, etc. Eu o să am viconți! Verență este un termen inventat și e sinonim cu domnie.

volumul 2 al seriei

7. Ce înseamnă pentru tine acest proiect?

VVP e proiectul vieții mele. Va avea multe volume și multe spin-offuri. Dacă ești fan, vei avea de citit toată viața! VVP e încă o serie cuminte. Ce pregătesc e mult mai matur, filozofic, violent, etc.

8. Ai un personaj preferat? Dacă da, care și de ce?

Din VVP, Alfred Doni e feblețea mea. Nu ai cum să nu îl iubești, cu tot cu defectele sale 😀

9. Sunt inspirate personajele din realitate sau sunt pură ficțiune?

Și, și. Aș putea spune că nu neapărat personajele, dar calitățile lor provin de la diferiți profesori de-ai mei. După cum ai spus și tu, acțiunea din VVP ar putea fi reală, personajele ar putea fi reale, pentru că le-am construit pe baza oamenilor din viața mea. Alte cărți nu dau acest feeling. Asta este special la VVP!

10. Ce crezi că diferențiază seria de altele de acest gen?

Este prima serie fantasy, și unica până acum, cu specific românesc! Mai sunt autori români care scriu fantasy, dar ei s-au luat după străini și inventează lumi complet diferite, personajele lor au nume ciudate. În Valahia Unită ești ca acasă. La SanteVel, ești ca la școală. Atmosfera pare reală, la fel ca și personajele. Această legătură directă cu Români i-a impresionat și pe englezi în discuțiile despre publicarea la ei. Fantasy scriu mulți, dar puțini scriu ca mine. Așa că o să citim VVP în curând și pe Engleză!

11. Câte volume va avea aceasta și ce alte surprize ne așteaptă?

O să aibă probabil 16 volume. Surprize o să fie multe. Dau doar un spoiler: îți place de micul și inocentul Iustinian? Eh, așteaptă să îl vezi cum e când o să crească. Pe mine deja mă scoate din sărite!

12. Cum percepi aprecierile oamenilor? Dar criticile?

Sunt emoționată când cititorii îmi spun că mi-am atins scopul: o serie la fel de magică ca HP, că am creat o lume în care și ei doresc să trăiască, că doresc să fie prieteni în viața reală cu personajele. Vreau câți mai mulți elevi la SanteVel, pentru că e fain acolo! Criticile sunt nelipsite, indiferent ce faci. Mă interesează doar cele constructive. Ele m-au ajutat să îmi înbunătățesc stilul de scriere. Dacă toată lumea zice că ești bun, atunci de ce să te perfecționezi? Așa că mulțumesc acelor câțiva critici, datorită vouă sunt mai bună! Se vede progresul, cu fiecare volum. După ce au terminat cartea 3, toți fanii mi-au scris să îmi spună că a fost un salt extraordinar din punct de vedere al modului de scriere, acțiune, etc. Parțial, asta s-a datorat faptului că personajele cresc și astfel îmi permit să fac acțiunea mai… piperată. Vol 1 și 2 sunt un fel de introducere în serie.

13. Ce planuri de viitor ai?

Multe, multe cărți!

14. În final, care este cel mai prețios sfat pe care l-ai da cuiva căruia se visează scriitor?

Nu te da bătut! Scrie cât poți de mult! Caută mereu să te perfecționezi! Am și un curs de scriere pe Youtube pentru cei interesați. După Gaudeamus apare lecția 4!

Mulțumim, Laura! Mult spor la scris, pentru că abia așteptăm volumul 4 al seriei!

P.S.: Poți achiziționa primele 3 volume, la un preț special, de aici!

Dana Mierluț

Eu sunt Dana și am 23 de ani în buletin, dar vreo 12 dacă ne luăm după minte, voce și înfățișare. Detalii!
Legat de partea profesională, sunt absolventă a Facultății de Științe Economice din Oradea și actuală masterandă. Numerele ar putea fi viața mea, însă, din fericire, cărțile nu le dau voie. Sunt o visătoare incurabilă în timpul liber, ca să nu mai spun zăpăcită și prietenoasă. Dacă nu sunt plecată la vreun proiect de voluntariat sau internship/curs, cel mai probabil mă găsiți cu o carte în mână. Îmi place și să scriu, fie că e vorba de recenzii, de povești sau de orice îmi trece prin minte.

Este posibil să îți placă și

1 Comment

  1. anca sabau says:

    Laura Știrbu e o autoare nouă care sper să o descopăr.Am auzit numai lucruri bune despre cărțile ei ❤❤❤

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *