Interviuri

Interviu cu Iulia Dobre-Trifan

   De curând am avut plăcerea ca, prin intermediul fostei noastre colege, Dana Mierluț, căreia îi mulțumim pe această cale (o puteți urmări pe blogul ei personal – www.danamierlut.ro), să luăm interviu unui om frumos și plin de inițiativă pe nume Iulia Dobre-Trifan.

Iulia reprezintă întruchiparea unei raze de soare, cu o viziune inedită și un spirit gingaș. Am mai avut plăcerea de a o citi în cele două cărți ale sale *Calendarul zâmbetelor realiste* și *Provocări și echilibru în Coaching Executiv Pragmatic* .

 

     Are o voce blândă și un zâmbet cald atât în realitate, cât și transpus în scrierile sale. Aceasta face parte din echipa Pragmatic Publishing, o editură născută din dorința de a facilita demersul  publicării unor cărți și a pasiunii de a scrie.

      Vă invit să cunoașteți persoana din spatele cărților ce au inspirat mulți cititori, ducând la schimbarea mentalităților și a stilului lor de viață!

Cititorii noștri își doresc să te cunoască mai bine, astfel că te rog să te descrii în 3 cuvinte și să ne explici alegerea făcută.

Pragmatică, optimistă, întreprinzătoare.

Sunt pragmatică, pentru că în tot ceea ce mă implic, mă orientez către soluții și acțiuni, către ceea ce se poate face pentru ca lucrurile să meargă înainte și obstacolele să fie depășite.

Sunt optimistă pentru că îmi place să caut ori de câte ori este posibil, partea bună a lucrurilor. Văd viitorul ca pe o pagină albă pe care se poate scrie orice. Și îmi place să aștern o poveste despre reușită, implicare, bine și frumos.

Și întreprinzătoare, pentru că pe măsură ce explorez noi perspective și învăț lucruri noi, devin și mai interesată de ce se găsește dincolo de limitele orizontului care deja îmi sunt familiare. Și pentru că îmi place să depun eforturile necesare pentru a construi lucruri și medii deosebite în care oamenii să se poată dezvolta armonios și să poată deveni cea mai bună versiune a lor.  

Cum decurge o zi obișnuită din viața unui coach executiv? Dar din a Iuliei? Unde se intersectează și diferențiază ele?

O zi din viața unui coach executiv cred că diferă de la persoană la persoană. Din perspectiva mea, de coach executiv, o zi începe cu un ritual de trecere de la spațiul personal, din familiaritatea protectoare a căminului pe care îl împart cu cine mi-e drag, la spațiul de lucru, profesional, unde mă așteaptă clienții, colegii, oamenii la a căror călătorie și eu contribui, prin activitățile mele de coaching pragmatic și nu numai. Apoi, peste zi, apar tot felul de situații prin care trec, care mă ajută să devin o persoană mai bună și care constituie tot atâtea oportunități de a colabora cu alți oameni pentru a le face și lor viața mai bună. Ziua se termină cu un alt ritual, de recunoștință pentru ziua care a trecut și de exprimare a încrederii față de ziua de mâine.

Cam așa e o zi din viața mea, atunci când dedic întreaga zi coachingului executiv.

Sunt și alte zile în viața mea, dedicate altor preocupări profesionale, diferite de coaching sau dedicate vieții personale.

Ce au în comun zilele mele de coach executiv și celelalte? Pragmatismul și intenția de a contribui, în măsura posibilităților, la rezolvarea situațiilor pe care le întâlnesc.

Se diferențiază zilele de coaching executiv de celelalte prin prisma scopului. Zilele de coaching executiv sunt centrate pe alte persoane, pe clienți. Celelalte zile pot fi centrate pe mine, pe prieteni, pe familie sau pe orice altceva.

Ce te-a determinat să scrii despre un subiect atât de inovativ în România – Coachingul Executiv Pragmatic?

Pe de o parte, experiența lucrului cu clienții mei și întrebările lor, nedumeririle la început de proces de coaching, dificultățile de pe parcurs; pe de altă parte, numeroșii coachi sau coachi aspiranți pe care i-am întâlnit și care se temeau să practice, unii, neavând încredere în abilitățile lor sau în finalitatea procesului de coaching, alții, neavând un suport metodologic care să îi ajute să înceapă.

Toate acestea mi-au dat ideea că o carte despre un subiect atât de inovativ ar fi folositoare atât clienților, cât și coachilor. Clienților, pentru a înțelege cu claritate în ce fel se produc efectele coachingului pragmatic. Iar coachilor, pentru a își extinde practica prin abordarea pragmatică, atât ca strategie a procesului de coaching (prin principii) cât și prin tactici specifice problemelor clienților executivi (prin cele 4 provocări de coaching executiv pragmatic).

Preferi să pui pe hârtie cunoștințele în domeniu sau mai degrabă să treci alături de clienți prin fiecare etapă de cunoaștere și dezvoltare? De ce?

Prefer să trec alături de clienți prin fiecare etapă de cunoaștere și dezvoltare. Asta este și filosofia pragmatismului, de altfel. Să pui în practică. Să vezi ce funcționează. Să experimentezi, să inovezi, să înveți din fiecare încercare și să faci mai bine data următoare.

În coaching, lucrez cu oameni reali, cu probleme reale. Oricât de bine ar suna teoriile (și sunt multe teorii moderne care sună bine), a îți da seama ce idee, model, concept, este necesar în ce situație este o provocare a practicii, nu a teoriei

Te ajută informațiile acumulate despre Drept și Inginerie în cariera actuală? Dacă da, în ce mod?

Cu siguranță!

Cunoștințele de inginerie mă ajută să gândesc structurat, organizat, logic și să înțeleg în detaliu piețele competitive dominate de tehnologia informației.

Cunoștințele de drept mă ajută să fiu un bun antreprenor, să lucrez în cunoștință de cauză cu cerințele sistemelor de afaceri și să găsesc variantele optime de rezolvare a multor situații specifice.

Regreți că n-ai urmat o facultate de Management sau că ai încercat mai multe lucruri până ce ai ajuns la coaching executiv?

Am făcut un master de Ingineria și Managementul Sistemelor de Afaceri, la Universitatea Politehnica București, deci am studiat și formal managementul 😊.

Eu cred în evoluție continuă, pe toată durata vieții. Fiecare din lucrurile pe care le-am învățat au contribuit la ceea ce fac astăzi. Tot ceea ce am învățat, formal (în facultăți) sau informal (prin învățământ vocațional, studiu individual, dezvoltare personală) mă ajută în cariera actuală! Iulia, coach executiv, este rezultatul pașilor anteriori parcurși în cariera mea. Și, probabil, peste câțiva ani, se va vedea cum nivelul acesta, de coach executiv, la rându-i reprezintă un pas intermediar către un nou nivel în călătoria mea profesională.

Cum vezi evoluția coachingului executiv în România peste 5 ani? Dar peste 10?

Coachingul executiv se va dezvolta în legătură directă cu antreprenoriatul și cu gradul de complexitate al problemelor pe care le întâmpină companiile în care lucrează clienții de coaching executiv.

Coachingul executiv de asemenea vizează performanța, rezultat care va fi cu siguranță necesar și peste 5 și peste 10 ani.

Așadar, în măsura în care nevoia societății noastre de performanță va evolua, la fel se va întâmpla și cu traseul coachingului executiv.

Ce înseamnă pentru tine Pragmatic Publishing?

Pragmatic Publishing este o editură născută din dorința de a face mai ușor drumul către lumina tiparului pentru autorii debutanți, care se confruntă, dincolo de dificultățile inerente acțiunii creative de compunere a operei și cu hățișul pieței editoriale, care e departe de a fi una încurajatoare față de ideile inovative și scriitorii la început de carieră.

De aceea motto-ul nostru este: “editura ideilor originale și a autorilor debutanți”.

Funcționezi mai bine atunci când lucrezi individual – Provocări și echilibru în Coaching Executiv Pragmatic – sau în echipă – Calendarul Zâmbetelor Realiste?

Fiecare stil de lucru, individual și în echipă, are farmecul lui, pentru mine. Când lucrez individual, mă concentrez pe propriile mele gânduri, perspective, emoții. Iar când lucrez în echipă, mă conectez la energia și ideile pe care colegii mei, împreună cu mine, le construim și generăm prin interacțiune. Atunci când persoane diferite colaborează pentru un scop comun… excelența apare! Mai ales dacă fiecare dintre echipă, individual, este pasionat de scopul comun și autor al propriei forme de excelență 😊.

Cât de mult ți-a luat să așterni pe hârtie toate conținutul nemaipomenit din Provocări și echilibru în Coaching Executiv Pragmatic?

Am lucrat puțin peste jumătate de an la Provocări și echilibru în Coaching Executiv Pragmatic, din martie până în septembrie, de primăvara până toamna, două dintre anotimpurile mele preferate. Am scris cam 2 zile pe săptămână, în mijlocul naturii, în parc, inspirată atât de experiența mea de coaching executiv, pe care cu drag am revizitat-o cu prilejul lucrului la carte, cât și de frumusețea naturii, din care am inclus o părticică în partea finală a cărții.

Pentru care carte dintre cele două ți-a venit mai ușor să scrii?

Pentru Calendarul Zâmbetelor Realiste, deoarece aveam deja experiența lucrului la Provocări și echilibru în Coaching Executiv Pragmatic. Ca și în alte domenii, prima dată când te încumeți să începi ceva nou te întâlnești cu toate obstacolele necunoscutului. Apoi, deja apare familiaritatea cu subiectul, știi ce presupune să lucrezi pentru a obține rezultatul dorit și lucrurile se întâmplă mai clar și chiar poți să te bucuri de călătorie, de pașii până la rezultat.

De ce ar trebui oamenii să încerce Coachingul Executiv Pragmatic în detrimentul celui obișnuit?

Coachingul executiv pragmatic este orientat pe acțiune, pe ceea ce se poate face, pe soluții și pe a găsi calea de rezolvare, fără a poposi prea mult în spațiul problemei și fără a te aventura profund în trecut, în cauze, în rădăcinile contextului care generează nevoia de coaching. Abordarea de coaching pragmatic este dinamică și plină de provocări. Cu motivația și suportul necesare, atingerea oricărui obiectiv și rezolvarea oricărei probleme devin posibile!  

Lucrezi la alte proiecte în prezent? Ce surprize ne mai așteaptă?

Întotdeauna! Pe plan editorial, lucrez la o nouă carte, de data aceasta de ficțiune. Este o carte cu un personaj principal feminin, o poveste despre devenire și despre învățarea pe cont propriu a lecțiilor importante ale vieții. Iar editura Pragmatic Publishing are încă 2 cărți în etapa de manuscris. Suntem deschiși către autorii debutanți și așteptăm cu interes propuneri de proiecte literare!

Iar pe zona de coaching, în ciuda dificultăților pe care le-a generat anul pe care îl trăim, am conceput pachete noi de servicii individuale! Am făcut coachingul pragmatic mai accesibil ca oricând pentru oricine își dorește să aducă în viața sa puterea parteneriatului pentru rezultate. Vizitați situl nostru și vă veți convinge! https://pragmaticcoaching.progsquad.ro/

Deveniți cititori pragmatici, prin abonarea la newsletterul nostru și vă informăm, o dată sau de 2 ori pe lună, de proiectele noastre! http://eepurl.com/dkfXL5

Cum percepi aprecierile oamenilor? Dar criticile?

La fel cum îi încurajez și pe clienții mei de coaching să procedeze, cu feedbackul primit: și aprecierile și criticile le iau ca pe perspective din care se poate să fie ceva de învățat. Ascult tot ce au de spus ceilalți despre mine și aplic filtrul valorilor proprii acestor opinii.

Acolo unde opiniile cuprind potențial și bune intenții, se nasc flori (apropo de cel mai recent hobby al meu – grădinăritul! În balcon acasă și la birou am creat colțuri verzi unde cresc plăntuțe de specii diferite, unele impresionează prin inflorescențe, altele prin parfum, altele prin frunze și fiecare este adorabilă prin stilul ei propriu de a crește!). Adică idei de îmbunătățire și de noi proiecte. Și sunt recunoscătoare oricui îmi acordă timp, atenție și apreciere!

Acolo unde opiniile respective nu se potrivesc cu direcțiile în care crește viața mea, îmi amintesc de faptul că suntem toți diferiți și asta este ok, există loc pentru toți sub soare și putem coexista în pace, fără să fim de acord și fără să ne placă aceleași lucruri.

După cum spunea Oscar Wilde: “Anybody can sympathise with the sufferings of a friend, but it requires a very fine nature to sympathise with a friend’s success.” (“Oricine poate empatiza cu suferințele unui prieten, dar e nevoie de o natură foarte specială ca să empatizezi cu succesul unui prieten”).

Ce planuri de viitor ai?

Să ajut la a face lumea un loc mai bun 😊.

În final, care este cel mai prețios sfat pe care l-ai da cuiva căruia vrea să evolueze profesional?

În fiecare zi, urmează-ți calea!

Îi mulțumim Iuliei pentru că ne-a lăsat să pătrundem în lumea ei, iar pe tine te invităm să înveți mai multe despre Coachingul Pragmatic!

Este posibil să îți placă și

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *