Recenzii

Femei care iubesc prea mult – Recenzie

|Titlu: Femei care iubesc prea mult

|Autor: Robin Norwood

|Anul apariţiei: 2019

|Editura: Litera

|Număr de pagini: 368

|Disponibilă: aici!

Femei care iubesc prea mult – Recenzie

Ne-ați spus la un moment dat că vă doriți să vedeți recenzii ale unor cărți deosebite de tipicul topurilor Young Adult, ceva diferit și totodată inedit. Ei bine, nimic nu se potrivește mai bine descrierii respective decât Femei care iubesc prea mult de Robin Norwood.

Nu vorbim despre un roman clișeic de dragoste, la care poate că vă duce cu gândul numele. Nicidecum. Femei care iubesc prea mult este o carte de psihologie, ce prezintă deschis dramele tuturor doamnelor și domnișoarelor care renunță la propria bunăstare de dragul omului iubit.

Autoarea ne învață, prin intermediul numeroaselor sale exemple, că este absolut greşit să fugim după băiatul rău la care tânjim mai mult sau mai puțin toate, că nu el este răspunsul la întrebările și rugile noastre cele mai aprige.

“Societatea în care trăim și mass-media omniprezentă, care ne suprasaturează cunoștiința, confundă în mod constant cele două tipuri de iubire. Ni se spune în mii de feluri că o relație pasională (eros) ne va aduce mulțumire și împlinire (agape). Cu alte cuvinte, că o relație de durată este întărită dacă există suficientă pasiune. Toate relațiile eșuate, bazate pe o pasiune extraordinară, pot dovedi că această premisă este falsă. Frustrarea, suferința și dorința arzătoare nu constituie fundamentul unei relații stabile, de durată, deși cu siguranță acești factori contribuie foarte mult la o relație pasională.”

O gândire sănătoasă și o stimă de sine crescută sunt elementele care stau la baza unei femei ce va găsi barbatul împreună cu care va fi fericită. Ați constatat cumva deja ceva interesant? Nu am folosit clasica sintagmă “care o va face fericită”. De ce? Pentru că Robin Norwood ne arată cum această putere se află doar în mâinile fiecăreia dintre noi.

Dacă aruncați o privire asupra cărții Femei care iubesc prea mult online, veți descoperi probabil cu surprindere că nu face senzație deoarece este nou apărută. De fapt, ea a fost de curând doar reeditată, fiind pe piață de mai bine de 20 de ani (nu în România, desigur).

Femeile s-au confruntat dintotdeauna cu o grijă excesivă față de toți cei care le înconjoară, în special bărbații de alături. Asta nu ar fi neapărat o problemă, însă aceasta devine o obsesie până la nivelul la care uită de propriile nevoi.

Robin ne spune că tiparul femeilor care iubesc prea mult întâlnite în cartea ei cumpărată în general online este unul destul de clasic, unul ce prezintă anumite traume acumulate din copilărie. Eu tind să nu îi dau dreptate în totalitate.

Am crescut într-o familie relativ sănătoasă (presupun că fiecare are micile ei scăpări – câte o ceartă), în care nu am fost maltratată, abuzată și nici nu am avut părinți alcoolici care să îmi terorizeze copilăria. Totuși, m-am regăsit în unele cazuri în ceea ce am citit.

Într-o oarecare măsură sunt obsedată de control și vreau ca lucrurile să decurgă (şi oamenii să se comporte) exact după cum se mișcă bagheta mea magică… inexistentă. Puteți spune cu sinceritate că nu v-ați regăsit cel puțin o dată în această situație?

Și știți care e marea nefericire? Cu cât ne punem noi mai mult sufletul pe tavă, ne înjosim și îi protejăm mai ceva ca o cloşcă pe pui, cu atât mai puțină atenție ne vor oferi masculii noștri feroce. Așa că e mai ușor să ne mințim că totul va fi bine… cândva și să ne sabotăm din ce în ce mai aprig pe noi înșine.

Nu e o ruşine să recunoaşteți că faceți sau ați făcut vreodată parte din această categorie. Acesta este până la urmă primul pas spre vindecare. Nu aveți cum să vă vindecați de o boală pe care refuzați vehement să recunoașteți că o aveți. Da, acesta este un adevăr poate dureros: dragostea excesivă este o boală. Noroc că se tratează.

Negarea este factorul ce unește cu un fir invizibil toate acele femei care iubesc prea mult. Nici nu vă puteți închipui câte sunt pe lume! Iar pentru o clipă de reflecție…

“Într-o familie dezorganizată, există întotdeauna o negare comună a realității. Oricât de grave ar fi problemele, familia devine disfuncțională doar în prezența negării. În plus, dacă oricare membru al familiei ar încerca să distrugă această negare – de exemplu, prin descrierea situației familiale în termeni corecți -, de obicei, restul familiei se va opune cu tărie percepției respective. De cele mai multe ori se va încerca ridiculizarea acelei persoane, pentru a fi readusă la ordine; iar dacă strategia nu funcționează, acel membru al familiei va fi renegat, exclus din cercul de încredere și afecțiune și din activitățile comune.”

Autoarea, ce este un terapeut cu vaste cunoștințe în domeniu, nu se oprește la evidențierea principalelor greșeli ale îndrăgostitelor de o iluzie. Femei care iubesc prea mult include în preț și un îndrumar detaliat al pașilor spre vindecare.

Am ales să citesc Femei care iubesc prea mult și să îi fac recenzia, deși poate că nu îi înțeleg foarte bine nuanțele, datorită vârstei mele relativ fragede. Consider însă că m-a pregătit pentru viitor, având lecții incredibile ce par uneori exagerate. Așa cum ştim, viața bate filmul și e astfel inutil să judecăm.

Totul în Femei care iubesc prea mult este prezentat într-o manieră succintă și interesantă, cu soluții la îndemâna oricui. Ba mai mult, la final există o selecție de alte cărți ce vin perfect în completarea acesteia și inclusiv organizații existente în România, care vin în sprijinul celor care au de-a face cu drame familiale sau dependențe.

Să nu uităm că a avea pe cineva apropiat alcoolic, ne face automat co-alcoolici… Nu e o joacă și e important să tratăm aceste lucruri cu toată seriozitatea, fiindcă de multe ori ele fac diferența dintre viață și moarte.

Am citit cu mare curiozitate Femei care iubesc prea mult și efectiv am pierdut şirul citatelor ce m-au impresionat. Cu toate acestea, a mai fost unul care mi-a rămas impregnat în memorie și pe care am simțit nevoia să îl împărtășesc cu voi:

“Când veți începe să renunțați la a-i mai învinui pe alții și vă veți asuma responsabilitatea propriilor alegeri, veți câștiga libertatea de a face alegeri care nu v-au fost accesibile atunci când vă percepeți ca pe o victimă a celor din jur. Asta pregătește terenul pentru schimbare, ajutându-vă să vă debarcați de la acele lucruri care fie sunt nocive pentru dumneavoastră, fie nu vă plac, fie nu vă împlinesc sufletește.” 

Ar fi extraordinar de multe de spus despre Femei care iubesc prea mult, dar sunt și mai multe de trăit în timp ce o citiți. Așadar, nu văd sensul de a continua să povestesc.

Pentru a încheia apoteotic, pot spune că munca mea se încheie prin a vă recomanda să achiziționați Femei care iubesc prea mult de la Libris, unde o găsiți mereu la un preț accesibil. Restul depinde doar de voi…

Un ultim sfat: iubiți-vă prea mult pe voi înșivă și abia mai apoi pe alții!

Dana Mierluț

Eu sunt Dana și am 23 de ani în buletin, dar vreo 12 dacă ne luăm după minte, voce și înfățișare. Detalii!
Legat de partea profesională, sunt absolventă a Facultății de Științe Economice din Oradea și actuală masterandă. Numerele ar putea fi viața mea, însă, din fericire, cărțile nu le dau voie. Sunt o visătoare incurabilă în timpul liber, ca să nu mai spun zăpăcită și prietenoasă. Dacă nu sunt plecată la vreun proiect de voluntariat sau internship/curs, cel mai probabil mă găsiți cu o carte în mână. Îmi place și să scriu, fie că e vorba de recenzii, de povești sau de orice îmi trece prin minte.

Este posibil să îți placă și

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *