Recenzii

Copilul care a găsit soarele noaptea – Recenzie

Titlu:  Copilul care a găsit soarele noaptea

Autor: Luca di Fulvio

Nr. pagini: 704

An apariție: 2019

Editură: RAO

Disponibilă: aici!

Recenzie

Titlul cărţii şi autorul nu îmi spuneau nimic când am început această lectură. Era prima mea întâlnire cu scriitorul Luca di Fulvio, dar cu siguranţă nu va fi şi ultima. Nu aveam mari aşteptări de la carte, iar din descriere mă gândeam că este un alt roman istoric în care ni se prezintă o istorie asupritoare, în care oamenii sunt împărţiţi în două mari categorii- stăpâni şi sclavi (şerbi), dar nu afost deloc aşa… nu chiar aşa!

Povestea ne introduce în castelul Principilor de Saxa într-o dimineaţă de septembire a anului 1407. Micul principe de Saxa, Marcus este trezit de o guvernantă ce are grijă să nu îi fie frig, să îşi facă ritualul de dimineaţă şi să mănânce bine înainte de a ieşi la joacă în zăpada abia căzută peste noapte.

Nimeni nu bănuia că va fi ultima zi din domnia Principelul I de Saxa, un bărbat uriaş, luptător şi care ştie să îşi aprecieze familia şi moştenirea primită, încerând chiar să îi insufle fiului său respectul faţă de acestea.

– Fiule, ascultă-mă bine! Eu nu ştiu dacă este adevărat ce povesteşte Biserica, anume că am primit puterea şi rangul direct din mâinile lui Dumnezeu. Însă ceva ştiu sigur: ca să păstrezi puterea şi rangul nu poţi să te bizui pe Dumnezeu, ci numai pe tine însuţi. Pe forţa şi pe hotărârea ta, mă înţelegi?

-Trebuie să înveţi să lupţi. Ai să trăieşti în sânge, ca mine şi ca strămoşii noştri. Asta este soarta şi condamnarea noastră.

Dar, în dimineaţa aceea, viaţa micului Marcus se schimbă radical.

Copilul iese la joacă împreună cu doica şi începe să se joace de-a v-aţi ascunselea. Nefiind atent la detalii, nu dă importanţă gărzilor ce dorm în post şi se ascunde de doică pentru a nu fi găsit. Castelul este atacat, prădat şi toată familia îi este ucisă cu sânge rece, chiar sub ochii lui. El priveşte totul din ascunzătoare, dar rămâne ascuns la îndemnul doicii şi este împietrit de durere. Din acel moment viaţa lui este schimbată radical: din principele Marcus de Saxa, ajungând doar un băieţel ce poate fi ucis în orice moment doar pentru titlul pe care îl poartă.

El este salvat de fetiţa moaşei din sat, o fetiţă ce avea să-l salveze de multe ori în decursul anilor ce vor veni.

Cartea este împărţită în şase mari părţi, fiecare parte oferindu-ne treptat evoluţia micului Marcus pe diferite planuri, atât fizic, psihic, cât şi uman.

El învaţă, pe propria lui piele diferenţa dintre stăpâni, care de obicei sunt asupritori şi nu au grijă de ţăranii ce îi slujesc şi îi ajută, şi şerbi ( ţărani fără drepturi) ce muncesc pe domeniul stăpânilor, iar stăpânii au drept de viaţă şi de moarte asupra lor.

Cartea este complexă şi plină de personaje de la care se pot învăța multiple lecții. Scriitorul Luca di Fluvio nu lasă nimic la întâmplare, dezvăluindu-ne evoluţia micului principe pas cu pas.

Povestea este frumoasă, ne oferă lecţii de viaţă, ne oferă în pași lenți evoluţia omului lovit de soartă; ne explică cum poate destinul să ne ridice sau să ne doboaree în orice moment şi cum, oamenii aflați în asemenea situaţii pot să devină buni sau răi. Poţi să trădezi sau uneori poţi să te sacrifici pentru oamenii care te-au ajutat doar pentru că tu eşti altfel și alegi binele chiar și în momentele dificile.

Personajele care apar în carte ne oferă tipologi umane diverse şi atât de bine prezentate de autor, încât te poți identifica cu ele. Le vei iubi sau urî cu tot sufletul tău. Nu poţi să fii indiferent întrucât, fără să realizezi, te implici sufleteşte.

MIKAEL – de la micul copil al principelui de Saxa, plăpând, fricos se transformă într-un bărbat puternic şi drept pe care îţi vei dori să îl ai aproape, să fie de partea ta. El este un copil mic cu un suflet uriaş ce va învăţa lecţie după lecţie şi va ajunge să lupte nu pentru el, ci pentru oamenii tatălui său care nu merită soarta asta asupritoare. Depăşeşte obstacol după obstacol încet şi cu mintea deschisă, oferindu-le şi oamenilor din jurul lui curajul de a visa şi de a lupta pentru o viaţă mai bună

AGNETE–   este un personaj puternic, care nu se lasă uşor descoperit și care nu doreşte complicaţii în viaţă, dar care nu lasă nedreptăţile nepedepsite. Se trezeşte în prag cu un ” băieţaş ” căutat, care îi poate aduce moartea atât ei, dar mai ales copilei sale. Nu îl lasă în voia sorţii și este prima care începe să îl înveţe ce înseamnă noua sa viaţă, dar nu într-un mod blând, ci într-unul dur, aşa cum, chiar noua viață a lui Mikael este. Cu toate că viața ei nu a fost uşoară, ea nu a uitat ce înseamnă să fii om. Este un personaj pe care l-am adorat pur şi simplu pentru simplitatea şi puritatea sufletului său.

ELOISA – este frumoasă şi puternică. A încercat în nenumărate rânduri să îl ajute pe Mikael, dar problemele nu i-au ocolit pe niciunul dintre ei.

Este o fată simplă, care pentru un gest făcut de micul principe se sacrifică şi încercă mereu să îl ajute. Iubirea copilărească se metamorfozează încetul cu încetul între ei doi și vor ajunge să descopere că indiferent de ce obstacole le aşează în drum destinul, împreună pot răzbi peste orice.

RAPHAEL– este un bătrân simpatic, ce ascunde multe secrete. El este respectat de oamenii locului, dar şi de soldaţi şi stăpâni. Iniţial, nu ştii ce părere să îţi faci despre el, dar când el poate fi salvarea “micuţului”, te rogi să nu-l trădeze și să îşi respecte făgăduiala! Când vei afla secretele lui, spre finalul cărţii, abia atunci vei realiza că nu ar fi trădat niciodată înţelegerea, pentru că sufletul lui este acolo, în acea cămăruţă sărăcăcioasă. El va deveni sprijinul şi sfătuitorul băiatului şi apoi bărbatului Mikael, fiind bărbatul de care are nevoie copilul, iar lecţiile predate de acesta vor fi cărămida de temelie a educaţiei sale în viaţă.

EMOKE – este fiinţa gingaşă şi duioasă, pe care simţi nevoia să o protejezi. Când vine vorba de tânără mireasă îndrăgostită, simţi că destinul este crud cu ea şi vrei să o mângâi, să îi oferi alinare. Este ca un om ce rătăceşte pe drumul vieții după o lovitură a destinului. Oare va găsi drumul? Sigur că da, şi odată cu ea poate că şi alţii vor reuși la fel.

OJSTERNING- este personajul negativ pe care îl vei urî cu siguranţă. Este un om nemilos, sadic, căruia îi face plăcere suferinţa oamenilor, iar atunci când, fiind și stăpân, decizi asupra vieţii şi morţii supuşilor tăi, nimic nu îi poate sta în cale.

Găsiţi-i voi scuze pentru că eu, deşi am încercat să-l înţeleg, nu am reuşit! Omului ce nu îşi iubeşte nici măcar propriul copil, nu îi poți cunoaște posibilitatea de a se îndupleca vreodată, de a se umaniza vreodată! Şi totuşi…. niciodată să nu spui niciodată!

Cartea aceasta m-a cucerit iremediabil! Este cartea pe care o voi recomanda şi peste ani deoarece pe lângă povestea cu iz istoric, ne oferă lecţii de viaţă, dar ne și vorbește despre eroi ce caută dreptate.

Cum ajunge un om să devină lider, chiar dacă nu îşi doreşte acest lucru neapărat? Luptând pentru oamenii din jurul lui şi punând dragostea faţă de ceilalţi mai presus decât dragostea faţă de sine. El le oferă speranţă de viaţă, speranţă pentru o viaţă mai bună şi mai demnă decât o au!

Vorbesc despre el ca de un erou. Şi ştii de ce? Pentru că nu doar că ne-a salvat pe noi …. A şi dovedit că un om poate să încerce să rupă lanţurile…. că poate sfida puterea unuia puternic….. că nu trebuie să stea mereu cu spatele plecat…….. Eu cred că a semănat ceva ce mai devreme sau mai târziu va da roade. Speranţa. Demnitatea.

Luca di Fulvio a reuşit prin această carte minunată să mă cucerească iremediabil și să devin cititorul său mereu doritor de o altă poveste bine ticluită!

Nu am să vă arăt ce înseamnă să găseşti soarele noapte, şi nici nu vreau să vă gândiţi la titlu în modul cel mai comun, la sensul lui propriu.

Cartea m-a făcut să râd, să plâng, să îmi doresc să iau atitudine, dar mai ales m-a făcut să îmi doresc să citesc încontinuu și să nu se termine! Cu toate că m-a cucerit, aș mai fi vrut să citesc mai multe despre Marcus, despre viaţa şerbilor. M-a lăsat cu un gol în inimă.

Nu v-o recomand! Vă rog să o citiţi, să vă lăsaţi sufletul să se bucure de această lectură minunată! Nu veţi regreta nici măcar o secundă petrecută alături de Marcus şi de scriitorul Luca di Fulvio.

Cartea este apărută la editura Rao în 2019 şi poate să fie comandată de pe site-ul editurii Rao sau de aici!

Mulţumesc frumos editurii Rao pentru că mi-a oferit această lectură minunată!

Este posibil să îți placă și

1 Comment

  1. Dana Gut says:

    Mi-a plăcut mult recenzia, asa ca am trecut cartea pe lista mea de ” must read”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *