Recenzii

Calendarul zâmbetelor realiste de la Pragmatic Publishing – Recenzie

|Titlu: Calendarul zâmbetelor realiste

|Autori: Andrei Cristian, Ciprian Dobre-Trifan, Iulia Dobre-Trifan, Iulia Radu

|Anul apariţiei: 2019

|Editura: Pragmatic Publishing

|Număr de pagini: 208

|Disponibilă: aici!

Calendarul zâmbetelor realiste de la Pragmatic Publishing – Recenzie

Într-o lume în care oamenii s-au săturat până peste cap de cărțile de dezvoltare personală sau refuză efectiv să le citească, considerându-le pe toate “o apă și-un pământ”, Calendarul zâmbetelor realiste de la Pragmatic Publishing e ca o gură de aer proaspăt. E cu desăvârșire altceva și în cele ce urmează vei vedea că am dreptate.

Cei patru co-autori (Iulia Dobre-Trifan, Iulia Radu, Ciprian Dobre-Trifan și Andrei Cristian) vin, așadar, cu ceva complet diferit și transmis informația într-o cu totul altă formă față de restul cărților de profil. Sunt adepții coaching-ului pragmatic (care te las să afli de unul/una singur/ă ce e), deci era imposibil să se încadreze în tipare lipsite de strălucire și substanță.

Calendarul zâmbetelor realiste este împărțit la fel ca și calendarul anual: în 4 anotimpuri și 12 luni. Până aici, clasic. Fiecare om (dintre cei 4 menționați anterior) și-a expus o parte din suflet și trăiri vorbind despre câte un anotimp.

E cu atât mai interesant conceptul, cu cât s-au îndreptat cu toții spre perioadele din an ce îi reprezintă și despre care le vine natural să discute. De ce? Pentru că, deși este o carte de dezvoltare personală ce intră ușor în categoria cursurilor, creează o punte de legătură între autori și cititor.

“Organizarea, planificarea și monitorizarea atentă a activităților pe care dorim să le desfășurăm pe parcursul unei zile asigură faptul că ne vom ocupa de toate lucrurile pe care ni le-am propus, eliminând factorul de urgență sau prioritizare a unora dintre acele activități.” – Iarna

Afli detalii despre preocupările persoanei din spatele “condeiului”, despre preferințele sale și pe parcurs ajungi să simți că te-ai împrietenit cu ea. La urma urmelor, nu poți să faci confesiuni și să spui lucrurilor pe nume chiar în fața oricui, nu-i așa?

Mi-a plăcut extrem de mult și faptul că fiecare autor respectă o mică schemă pe care o adaptează conform propriului stil. Există astfel o colaborare și oarecum o comuniune între ei, dar asta nu înseamnă că își pierd identitățile personale.

Poveștile sunt împletite extraordinar cu sfaturile esențiale pentru trăirea la superlativ. Spun asta deoarece e destul de simplu să supraviețuiești, însă a trăi viața în întregime este o realizare cu care foarte puțină lume se poate lăuda. Tu ți-ai pus vreodată întrebarea din ce categorie faci parte?

“Sărbătoarea religioasă anuală a Învierii există și este poate atât de relevantă, tocmai pentru a ne reaminti de datoria noastră continuă de a crește, de a evolua. De a deveni mai mult decât predecesorii noștri și a lăsa în urma noastră o lume mai bună decât cea pe care am găsit-o, mai capabilă, mai justă, mai înălțată, mai aproape de divinitate și de restul universului.” – Primăvara

Calendarul zâmbetelor realiste este o carte ce permite recenziei să meargă într-un milion de direcții, fiindcă, de exemplu, nu e neapărat să îți dezvolte și ție aceleași emoții resimțite de mine.

Am trecut printr-un carusel de sentimente și am luat atâtea învățăminte, încât mi-ar fi greu să le exprim în scris. Tu, în schimb, poate ești o fire ceva mai pragmatică și la final vei avea o listă bine definită cu chestii de făcut.

Oricum, e ideal ca la începutul unei luni calendaristice să citești (din nou) informațiile atribuite ei și să îi dedici câteva momente de reflecție. Iar cât te timp te gândești și meditezi așa profund, faci rapid planuri de călătorie.

Sau ce, am uitat să-ți spun că printre pagini se ascunde și un mic ghid de călătorie asezonat cu elemente de istorie? Destinațiile sunt dintre cele mai diverse, de la meleagurile românești și până la îndepărtata Americă.

De multă vreme îmi făcea cu ochiul India, dar acum m-am convins că merită din plin vizitată. În plus, îmi oferă prilejul optim de a-mi scoate la iveală abilitățile de negociere (înnăscute, studiate și aprofundate cu ajutorul cărții prezente). Tu unde te-ai duce de nebun/ă? Dacă nu știi încă, fii fără grijă, te lămuresc pe dată autorii.

La o primă vedere, Calendarul zâmbetelor realiste pare extrem de ușor de parcurs, fiind relativ scurtă, cu idei bine trasate și plină de poze potrivite contextului. Îți dă impresia că e o carte pentru o după-amiază relaxantă. Totuși, te sfătuiesc să nu te culci pe o ureche, ci să parcurgi paginile cu răbdare și intensitatea pe care ți-o cer.

“Vitaminele sunt lucruri mici care fac bine, fără a te salva radical. Ce presupune a vitaminiza o relație? Să fii destul de limpede, când se poate și să realizezi unde o iau lucrurile razna într-o anumită relație cu o persoană anume. Iar apoi, să duci stări de suflet energizante în conversațiile și interacțiunile care apar, tocmai pentru ca lucrurile să devieze din ce în ce mai puțin spre direcții nedorite. Și, spre liniștea sufletească a tuturor, comunicarea și relaționarea să evolueze către înțelegere și respect, reciproce.” – Vara

Sunt atinse teme de interes actual, uneori de-a dreptul controversate. Așa că, te bucuri și îți amintești cu drag de mirosul cozonacului, gustul înghețatei și alte minunății, însă pe alocuri riști să mai și intri în conflict cu tine însuți / propriile convingeri. Nu te autolimita, lasă-ți întotdeauna mintea deschisă la nou.

De asemenea, cele mai bune cărți de dezvoltare personală îți vor lăsa imaginația să lucreze, să interpretezi totul cum consideri tu de cuviință. (Liberul arbitru ne permite asta.) Calendarul zâmbetelor realiste nu face nici într-un caz excepție de la această regulă de bază. El te învață o mulțime de lucruri fără să îți dai seama măcar.

Cu siguranță vei întâlni pasaje ce îți vor solicita nu doar o atenție sporită (să le citești de mai multe ori, până ce le înțelegi cu adevărat sensul), dar și o introspecție. Am avut momente în care chiar m-am întrebat dacă procedez la fel, iar răspunsul m-a surprins… Important e să acorzi lecturii timpul necesar.

“Stresul ca stil de viață este problematic pe termen scurt, mediu și lung. Ce ne ajută să trecem cu vederea acest fapt este tocmai adeziunea pe care… deja ne-am dat-o pentru acest stil de viață. Credem, cu onestitate, că nu se poate altfel, că prețul succesului este tocmai acesta: stresul.” – Toamna

E nemaipomenit să descoperi cum 4 personalități distincte completează în mod armonios un peisaj ce am putea spune deschis că e de poveste, însă cu implicații realiste. Nu doar copiii și adolescenții au nevoie de cărți și cursuri de dezvoltare personală colorate, vesele și atractive, ci și adulții.

Fără alte adăugiri, Calendarul zâmbetelor realiste e un must have în bibliotecă, reprezentând o mică oază de seninătate inclusiv și în cea mai mohorâtă zi. Iar când viața ta va deveni mai frumoasă (sau vei realiza cu surprindere că mereu a fost așa), să nu uiți că noi ți-am făcut primele recomandarea!

Pentru mai multe detalii legate de coaching pragmatic, accesează atât site-ul editurii, cât și pagina de Facebook ProgSquad, care e întotdeauna pusă la punct cu ultimele noutăți în domeniu. Dă o șansă subiectului indiferent de sfera în care lucrezi, pentru că ai ce învăța!

Dana Mierluț

Eu sunt Dana și am 23 de ani în buletin, dar vreo 12 dacă ne luăm după minte, voce și înfățișare. Detalii!
Legat de partea profesională, sunt absolventă a Facultății de Științe Economice din Oradea și actuală masterandă. Numerele ar putea fi viața mea, însă, din fericire, cărțile nu le dau voie. Sunt o visătoare incurabilă în timpul liber, ca să nu mai spun zăpăcită și prietenoasă. Dacă nu sunt plecată la vreun proiect de voluntariat sau internship/curs, cel mai probabil mă găsiți cu o carte în mână. Îmi place și să scriu, fie că e vorba de recenzii, de povești sau de orice îmi trece prin minte.

Este posibil să îți placă și

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *