Articole

Book Tag: the Beauty and the Beast

Pagina (şi blogul) Sclipiri de stele m-a provocat acum ceva timp la un book tag, pe care am reușit să îl onorez abia acum.

Îi mulțumesc pe această cale Adelinei, atât că s-a gândit la mine, cât și pentru că a tradus acest book tag adorabil în română – the Beauty and the Beast sau, în traducere, Frumoasa și Bestia.

După cum știi deja, Frumoasa și Bestia prezintă o poveste de iubire minunată, una în care suntem învățați să privim dincolo de aparențe, fiindcă sufletul este cel care contează de fapt. Deci, hai să vedem ce întrebări surprinzătoare cuprinde book tag-ul.

Book tag – the Beauty and the Beast

1. Cumva, în povestea Beauty and the Beast, personajele principale sunt diferite faţă de celelalte personaje. Preferaţi în lecturile voastre ca personajele principale să fie diferite sau să vă regăsiţi în ele?

Depinde de poveste și de ceea ce vrea să transmită. Sincer, de obicei optez pentru personajele cu un caracter similar cu al meu, însă nu mă dau înapoi de la a prețui un protagonist complet diferit, care mă intrigă și mă obligă practic să îl plac.

În această categorie se încadrează perfect Jocurile foamei, o carte de care m-am îndrăgostit iremediabil încă de la prima pagină, pentru care am și scris prima mea recenzie.

Katniss Everdeen, eroina noastră, este calculată, gândește la rece, își maschează foarte bine sentimentele și se pricepe de minune să supraviețuiască în orice circumstanțe. Într-o oarecare măsură, ea este opusul meu, dar am rezonat cu ea pe tot parcursul celor trei romane.

2. Belle – O carte pe care ați cumpărat-o pentru coperta sa frumoasă, dar este la fel de frumoasă și în interior?

Poate că nu are cea mai spectaculoasă copertă din lume, însă pe mine m-a atras ca un magnet Absolut tot, făcându-i inclusiv recenzia aici.

Am citit-o în doar câteva ore, într-atât m-a fascinat povestea incredibilă dintre Maddy și Olly. Am trăit alături de ei durerea, dorința de evadare și aparenta imposibilitate a normalității. Boala fetei m-a făcut să privesc într-o altfel de perspectivă lumea și să apreciez fiecare secundă în care pot respira aerul proaspăt de afară.

3. Bestia – O carte de la care nu te-ai așteptat prea mult, dar te-a surprins plăcut?

Oh, doamne, cu siguranță trebuie să vorbesc aici despre Te-am ales pe tine de Mia Sheridan. Este roman de dragoste pe care l-am început din plictiseală, convinsă fiind că dramele protagoniștilor vor fi răsuflate, dar suficient de interesante cât să mă mențină puțin ocupată. M-am înșelat amarnic.

Gabriel și Crystal sunt mult mai mult decât doi tineri distruși de trecut, cu copilării greu de imaginat. Ei au (sau nu) speranțe, sentimente contradictorii și o frică imensă de apropiere… unul fizică, iar celălalt emoțională. N-ai cum să citești cartea și să nu te atașezi de personaje.

4. Gaston – O carte pe care toată lumea o iubește, dar tu nu o faci.

Pot răspunde la acest punct fără să clipesc măcar: 50 shades of Grey, care, deși are o descriere ce te face să dai buzna în librărie pentru a o achiziționa, pe mine nu m-a impresionat deloc. La pagina 100 am abandonat definitiv lectura, rămânând consternată.

Ce pot să spun, nu sunt o mare fană a tinerelor prostuțe, care se lasă influențate de un tip plin de bani și arogant. Pe bune, Anastasia, nu puteai să găsești ceva mai bun decât un obsedat sexual?

Asta ca să nu mai menționez că dialogul dintre atotputernicul Christian Grey și subalterna (din toate punctele de vedere) Anastasia Steele mi s-a părut fad, fără pic de romantism. Am așteptat 100 de pagini pentru a vedea puțin din acțiunea romanului (orice poveste de iubire are și altceva în afară de scene fierbinți), dar, cum întârzia să apară, am renunțat. Degeaba leșină toate fetele de vârsta mea atunci când aud numele Christian Grey, eu zic pas.

5. Lefou – un prieten de încredere pe care nu-l poți ajuta, dar pe care îl placi cu adevărat.

Katie H. din Să nu mă părăsești de Kazuo Ishiguro m-a făcut să simt exact afirmația de mai sus. Și acum, când îmi amintesc romanul, mă cuprinde o stare tristă, de neputință. Nu mi-am închipuit niciun moment, după ce am citit prezentarea cărții, ce mă aștepta.

Katie a crescut într-un fel de internat, alături de alți copii asemenea ei, unde, din umbră, au fost pregătiți pentru scopul vieții lor: donarea de organe. Ei nu sunt copii obișnuiți, dar despre asta poți afla mai multe achiziționând romanul ce a câștigat numeroase premii importante. Să nu mă părăsești m-a făcut să îmi pun întrebări referitoare la deciziile oamenilor și la nedreptate, deoarece stârnește controverse.

6. Doamna Potts, Chip, Lumier & Cogsworth – O carte care te-a ajutat într-o perioadă dificilă sau care te-a învățat ceva valoros.

Nu plâng des datorită unei cărți, însă, și când o fac, plâng în hohote. În acest fel pot rezuma la minimum opinia mea despre Cartea memoriei.

Am învățat prin intermediul lui Sammie să trăiesc clipa, să mă bucur necondiționat de fiecare moment și să îmi pun ordine în viață, și anume să prioritizez cu mare atenție ceea ce contează cu adevărat. Dacă ar exista șansa să uiți cine ești sau, chiar mai rău, să știi că ai zilele numărate, ți-ai continua rutina zilnică sau ai face o schimbare? Nu ai aprecia mai mult oamenii dragi? Gândeşte-te că oricând se poate sfârși totul.

7. “Ceva pe acolo” – O carte sau o serie pe care nu aţi plăcut-o de la început, dar ați ajuns cu ea până la capăt.

La început, seria Lux (volumul 1) mi-a amintit de Twilight. Eram convinsă că e o reinterpretare, singura diferență constând în faptul că tipul fatal este extraterestru în loc de vampir. Nu mă înțelege greșit, am devorat Twilight, însă nu am considerat neapărat necesară o nouă versiune. Când am văzut și că Daemon e arogant, am decis că e clar: nimic nou sub soarele genului YA.

Totuși, nu am cedat și am zis că merită o șansă seria, că poate e ceva de capul ei. Nu voi afirma acum că am murit de dragul ei (sunt cât se poate de vie), dar mi-a plăcut. Daemon a reușit chiar să mă surprindă, dovedindu-se că nu se dă în lături de la nimic pentru a-i proteja pe cei pe care îi iubește. A primit puncte bonus, convingându-mă alături de Katy și nenumăratele lor aventuri să termin seria.

8. “Fii oaspetele nostru” – Un personaj fictiv pe care ai vrea să-l ai la cină?

Deja îmi sclipesc ochii, fiindcă mă gândesc la Adrian Ivashkov. Nu l-aş vrea pe acest nebunatic doar la cină, ci l-aş lua direct acasă. Cu toate că tipii plictisiți de viață, alcoolici anonimi, care nu cunosc ce este perseverența și ambiția, nu sunt tocmai genul meu, Adrian este plăcerea mea vinovată. Umorul și farmecul lui compensează pentru toate celelalte păcate.

Dacă din întâmplare nu ai auzit despre Adrian, îl găsești în seria Academia Vampirilor, cărți cu un subiect relativ învechit, dar cu o acțiune ce te captează imediat. Pentru că e special şi dulce, iar seria de față nu i-a făcut dreptate, Richelle Mead a continuat povestea lui într-o nouă serie, intitulată Bloodlines, pe care, din nefericire, o poți cumpăra numai în limba engleză.

Am ajuns și la final. M-am simțit extraordinar să împărtășesc răspunsurile mele la acest book tag. După cum observi, majoritatea cărților pe care le-am ales sunt de dragoste, conform temei. N-ai fi zis, însă sunt o romantică incurabilă.

Aștept cu nerăbdare opinia ta și propriile răspunsuri în comentarii. Sunt tare curioasă de alegerile pe care le faci, pentru că mi-ar plăcea nespus să îmi completez lista “to read”.

Pe data viitoare!

Dana Mierluț

Eu sunt Dana și am 23 de ani în buletin, dar vreo 12 dacă ne luăm după minte, voce și înfățișare. Detalii!
Legat de partea profesională, sunt absolventă a Facultății de Științe Economice din Oradea și actuală masterandă. Numerele ar putea fi viața mea, însă, din fericire, cărțile nu le dau voie. Sunt o visătoare incurabilă în timpul liber, ca să nu mai spun zăpăcită și prietenoasă. Dacă nu sunt plecată la vreun proiect de voluntariat sau internship/curs, cel mai probabil mă găsiți cu o carte în mână. Îmi place și să scriu, fie că e vorba de recenzii, de povești sau de orice îmi trece prin minte.

Este posibil să îți placă și

2 Comments

  1. Ce tag drăguț! Și răspunsurile tale mi-au plăcut foarte mult. Îți mulțumesc pentru că mi-ai dat tag-ul! Voi reveni cu el completat cât de curând. ❤

    1. Dana Mierluț says:

      Mulțumesc! Abia aștept să citesc și eu răspunsurile tale! ❤

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *