Recenzii

Acolo unde cântă racii de Delia Owens – Recenzie

|Titlu: Acolo unde cântă racii

|Autor: Delia Owens

|Anul apariţiei: 2019

|Editura: PANDORA

|Număr de pagini: 384

|Disponibilă: aici!

Acolo unde cântă racii de Delia Owens – Recenzie

Fiind un roman complet diferit față de ceea ce obișnuiesc eu să citesc și extrem de apreciat de toată lumea, Acolo unde cântă racii (e în topul vânzărilor pe Libris și are 4,49 nota pe Goodreads) mi-a atras inevitabil atenția. Și știi deja că iubesc provocările, deci era clar că trebuia citit.

La început am fost dezamăgită. Primele pagini din Acolo unde cântă racii n-au reușit să mă acapareze, ba chiar m-au făcut să mă întreb cum voi ajunge la final și voi face o recenzie acestei cărți.

Pe urmă am realizat însă că nu este povestea unei familii sărace și disfuncționale, ce pur și simplu își duce traiul în mlaștină. Este vorba despre traiectoria și evoluția mezinei, care la mai puțin de 10 ani rămâne singură pe lume și e nevoită să își asigure supraviețuirea.

Mama, sătulă de bătăi, scandaluri și sărăcie, se întoarce la sora ei, iar frații mai mari părăsesc apoi pe rând casa părintească. Speranța ei nu moare că vor redeveni o familie nici măcar atunci când pleacă și Jodie, fratele preferat.

Rămasă doar cu tatăl alcoolic și abuziv, fata învață să se descurce cu puțin… sau deloc. Nu durează mult și își procură de una singură hrana, și abia dacă observă când tatăl ei dispare definitiv de acasă.

Cu școala a avut o mică interacțiune – o zi, dar răutățile colegilor au convins-o să nu se mai întoarcă vreodată acolo, chiar dacă în acest fel ar fi avut o masă pe zi asigurată. Pescărușii sunt cei care îi alină zilele înainte de a se apropia cu pași timizi de niște oameni deosebiți.

“Câteva dintre păsări se apucară să-i ciugulească blând printre degetele de la picioare, iar ea râse de la gâdilat până ce pe obraji începură să-i curgă lacrimi și, în sfârșit, suspine prelungi și întretăiate îi izbucniră din coșul pieptului. Când se termină ce era în ambalajul de carton, crezu că n-o să poată îndura durerea, temătoare că și pescărușii au s-o părăsească așa cum o părăsiră toți ceilalți. Însă păsările, ghemuindu-se pe nisip în jurul ei, porniră să-și curețe aripile întinse, cenușii. Așa că se așeză și ea pe nisip, dorindu-și să-i poată aduna pe toți și să-i ia cu ea pe verandă, să doarmă. Și-i închipui înghesuiți în pat, o îmbulzeală pufoasă de corpuri calde și pline de pene în așternuturi.”

Într-un plan paralel, 17 ani mai târziu, găsim, împreună cu doi copii, corpul neînsuflețit al lui Chase Andrews, un Don Juan al zonei. Și cu toate că se credea a fi un accident, apare ipoteza unei crime. Motive să-l ucidă aveau destui, dar oare cine a făcut-o? Ancheta duce într-o direcție clară, însă o fi cea corectă?

Întorcându-ne în trecut, vedem cum micuța Kya devine adolescentă și mai apoi tânără. Se împrietenește cu Tate, un băiat mai mare decât ea, pasionat de pescuit și secretele din adâncurile apei. Cu ajutorul lui învață să citească și mai apoi devine avidă de aprofundarea studiului biologiei, pe care are avantajul că o cunoaște în cel mai brut mod posibil.

Prietenia celor doi se transformă în fluturi și apare astfel prima iubire. Lucrurile se schimbă când băiatul pleacă la facultate și realizează că nu o vede pe Kya în noua lui viață, așa că o părăsește fără a-i spune măcar adio…

E, totuși, o fată norocoasă, deoarcere are o figură paternă prin preajmă – Săltărețu’, un bătrânel negru la a cărui magazin cu de toate Kya își face plinul cu combustibil pentru micuța barcă cu motor care i-a rămas de la tatăl ei și ia provizii de mâncare. Bunăvoința lui și a soției a contribuit pentru mulți ani la existența copilei, cu sau fără știrea ei.

Pericolul în cazul fetei pândește nu tocmai din sălbăticie, ci mai degrabă din afara ei. De aceea, ea se refugiază în pădure și o descoperă într-un fel inaccesibil majorității oamenilor. Așadar, iată că titlul Acolo unde cântă racii nu a fost ales la întâmplare și are o semnificație profundă.

“- Ce înseamnă «unde cântă racii»? Și mămica zicea așa.

Kya își amintea că mămica o încurajase mereu să exploreze balta: «Du-te cât de departe poți – hăt departe, până acolo unde cântă racii».

– Adică departe, în pădure, unde toate creaturile sunt sălbatice și încă se poartă ca niște sălbăticiuni.”

Nevoia de afecțiune și suferința după Tate o aruncă fără prea multe menajamente pe Kya în brațele lui Chase Andrews (viitorul cadavru!). Cu toate că se comportă oarecum exemplar cu ea și îi face promisiuni legate de căsătorie, Chase nu e un sfânt și Fata Mlaștinii (cum a fost poreclită) trăiește o vreme cu o iluzie a caracterului lui.

Tate revine spășit la ea, doctorand acum, și îi mărturisește că n-a putut-o uita, în timp ce Chase se dovedește a fi un mincinos de proporții. Nu e de mirare că Kya alege să se refugieze în natura ce i-a ținut mai toată viața locul familiei, însă de aici și până la crimă e cale lungă… sau nu?

Trecutul nu rămâne niciodată îngropat și Tate nu e singurul care se întoarce la Kya. Ce se va întâmpla? Va putea fi depășită durerea abandonului? E chip de recuperare a timpului pierdut?

“Ochii lui erau întocmai cum fuseseră. Fețele se modifică, bătute de-ale vieții valuri, însă ochii rămân o fereastră către ce a fost; îl putea vedea acolo.”

Pot spune cu sinceritate că, în opinia mea, Delia Owens a trecut de ceea ce și-a propus cu Acolo unde cântă racii. Se voia a fi o carte thriller cu răsturnări de situație, dar o mare bucată din roman tinzi să pui în umbră crima și să îți canalizezi întreaga atenție într-o altă direcție.

Este o carte ce îmbină spectaculos misterul cu iubirea și autodezvoltarea (în cel mai propriu mod), făcând parte cu succes din categoria cărților thriller nu doar bune în 2019, ci de-a dreptul bestseller.

Povestea Kyei este incredibil de autentică și te face să simți alături de ea discriminarea, răutatea gratuită a oamenilor și mentalitatea de turmă. M-am trezit efectiv dornică să petrec mai mult timp cu familia și să-mi amintesc să fiu recunoscătoare că o am. Pe bună dreptate se urmărește apariția Acolo unde cântă racii sub formă de film.

Atunci vom avea oportunitatea să vedem frumusețea primitivă a naturii și nu numai să ne-o imaginăm. Deși, cu siguranță pelicula nu ne va determina să empatizăm cu situația ce pare imposibilă precum o face Acolo unde cântă racii cartea / ebook-ul în format pdf.

Delia Owens a studiat la rândul ei biologia, scriind mai multe cărți de specialitate, iar prin intermediul acestui roman senzațional reușește să transmită iubirea ei pentru natură către cititori. Am învățat numeroase lucruri interesante despre plante, insecte și păsări fără să pară complicat sau obositor.

Și da, Acolo unde cântă racii stârnește atât păreri pozitive, cât și negative. Te sfătuiesc să nu pornești în explorarea ei – pentru că la asta se referă de fapt, explorarea mlaștinii și a unui suflet maturizat prea devreme – cu idei preconcepute sau așteptări exagerate. Dă-i voie să te surprindă!

Dana Mierluț

Eu sunt Dana și am 23 de ani în buletin, dar vreo 12 dacă ne luăm după minte, voce și înfățișare. Detalii!
Legat de partea profesională, sunt absolventă a Facultății de Științe Economice din Oradea și actuală masterandă. Numerele ar putea fi viața mea, însă, din fericire, cărțile nu le dau voie. Sunt o visătoare incurabilă în timpul liber, ca să nu mai spun zăpăcită și prietenoasă. Dacă nu sunt plecată la vreun proiect de voluntariat sau internship/curs, cel mai probabil mă găsiți cu o carte în mână. Îmi place și să scriu, fie că e vorba de recenzii, de povești sau de orice îmi trece prin minte.

Este posibil să îți placă și

1 Comment

  1. Ce recenzie frumoasă! Am mai văzut scris despre ea, dar nu am înțeles exact care ar fi povestea. Nici nu am știut până acum că este un thriller, gen pe care eu îl ador de fapt. Așa că o adaug pe listă cât de curând. Mulțumesc de idee! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *